Încercările administraţiei locale de a schimba obiceiurile furnizorilor de utilităţi din Craiova, care sparg străzile oraşului după bunul lor plac şi după ce fac lucrări „uită“ să le aducă la starea iniţială, nu au dat roade. Regulamentul pentru traversarea prin spargere a străzilor, trotuarelor şi zonelor verzi pe care primăria vrea să-l adopte şi să-l pună în aplicare nu a intrat până acum în vigoare. Acesta se află încă din luna decembrie a anului trecut pe site-ul Primăriei Craiova la secţiunea Proiecte de hotărâri supuse dezbaterii publice, dar tot acolo este şi în prezent. Prin urmare, furnizorii de utilităţi sparg într-o veselie străzile oraşului, chiar dacă acestea sunt proaspăt asfaltate sau în garanţie. „Lucrăm la acest Regulament de ceva timp şi încercăm să-l finalizăm, pentru ca în această lună să-l punem pe ordinea de zi a consiliului local. Noi am inventariat toate lucrările efectuate de furnizori, i-am avertizat să refacă zonele în care au lucrat în perioada prevăzută în autorizaţie, în caz contrar vor fi sancţionaţi. O problemă aparte este cu furnizorul de gaze naturale, fiindcă după efectuarea lucrărilor ei bagă presiune pe reţele şi astfel îşi dau seama dacă sunt scăpări sau nu. În cazul în care ar repara într-un timp foarte scurt după intervenţie şi ar apăra probleme, firmele care lucrează pentru furnizorul de gaze ar fi nevoite să spargă din nou strada. Aici este o problemă cu timpii de refacere. Ne-am mai gândit la faptul că furnizorii care fac branşamente şi sparg din câţiva în câţiva metri să refacă întreg carosabilul“, este de părere Gheorghe Nedelescu, city managerul municipiului Craiova.
Măsurile cele mai bune din acest regulament ar fi respectarea duratei autorizaţiei de intervenţie şi a timpului de refacere a carosabilului sau trotuarului asupra cărora s-a intrevenit. Şi, cel mai important, refacerea pe o porţiune mult mai mare în zona de intervenţie. „Pentru străzile în garanţie, lucrările de investiţii se pot executa numai cu refacerea în totalitate a carosabilului (stratul de uzură), a trotuarului afectat, cât şi marcajului rutier (…) În cazul în care se execută lucrări de cuplare sau traversare prin spargere a străzilor în garanţie, investitorul are obligaţia de a freza şi reface cele două straturi de asfalt (stratul de legătură şi stratul de uzură) pe o suprafaţă de un metru în jurul perimetrului suprafeţei afectate“, art. 36 şi art. 36 din Regulament. În acest caz, ce ne facem cu străzile care nu mai sunt în garanţie, al căror asfalt este ciuruit de uzură, dar şi de intervenţiile necontrolate ale diverşilor furnizori, cât şi ale persoanelor fizice şi juridice?
Marea cârpeală
În acest an, liderul spargerilor de străzi şi trotuare din Craiova este de departe distribuitorul de gaze naturale GDF Suez, care a solicitat Primăriei Craiova 120 de autorizaţii pentru realizarea de branşamente individuale, de înlocuire sau de sistematizare a reţelelor de gaze naturale. Pentru modernizarea şi siguranţa reţelelor de gaze naturale au fost făcute praf zeci de străzi ale Craiovei, care în prezent sunt cârpite de firmele care lucrează pentru distribuitorul de gaze. Numai că, odată cârpite, străzile oraşului nu vor mai arăta ca în forma iniţială, dimpotrivă, vechilor gropi şi cârpeli li se vor adăuga altele. Ca să nu mai vorbim de perioada mare de refacere a arterelor de circulaţie şi trotuarelor, necesară furnizorului de gaz să-şi încerce reţelele şi să descopere eventualele defecţiuni.
În concluzie, modernizarea reţelelor de gaze a dus la distrugerea a 120 de străzi din Bănie, printre care Sfinţii Apostoli, Brânduşa, Mihai Viteazul, Câmpia Islaz, Roznov, Eroii Sanitari, Carpenului.