29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLiderul partidului Jobbik afirmă că presa românească a dat o interpretare "distorsionată" discursului său

Liderul partidului Jobbik afirmă că presa românească a dat o interpretare „distorsionată” discursului său

Liderul partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona (foto), a declarat astăzi că presa românească a oferit o interpretare „complet distorsionată” a unui discurs pe care l-a susţinut recent la o tabără de tineret din localitatea Borzonţ, judeţul Harghita, informează Agerpres.ro citând agenţia MTI. Într-o scrisoare deschisă adresată politicienilor români, Vona a declarat că reacţiile lor la afirmaţiile sale au fost „isterice”, adăugând că alianţa dintre România şi Ungaria necesită „toleranţă şi drepturi acordate reciproc”. Potrivit MTI, Vona a insistat că presa românească a înfăţişat o „imagine falsă” a unei Românii paşnice şi a unei Ungarii agresive. Liderul Jobbik a adăugat că elita politică românească are o „conştiinţă pătată”, rezultată din „zădărnicirea invariabilă a eforturilor maghiarilor în Transilvania”.

În discursul său de sâmbătă, Gabor Vona a afirmat că Ungaria ar trebui chiar să-şi asume un conflict, dacă acesta este singura modalitate în care pot fi reprezentate interesele ungare, aminteşte MTI.

Ministerul Afacerilor Externe român a declarat că aşteaptă din partea guvernului de la Budapesta să se disocieze de discursul lui Vona, afirmând că acesta „contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral”.

În reacţie la comunicatul diplomaţiei române, Ministerul Afacerilor Externe ungar a indicat că Jobbik nu face parte din guvern şi nu-i împărtăşeşte responsabilitatea, a precizat agenţia MTI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS