24.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncepe Simpozionul Internaţional de Sculptură „Brâncuşiana 2013“

Începe Simpozionul Internaţional de Sculptură „Brâncuşiana 2013“

Simpozionul internaţional de sculptură „Brâncuşiana 2013“ debutează astăzi la Târgu Jiu. Festivitatea de deschidere a ediţiei din acest an va avea loc, începând cu ora 10.00, pe Digul Jiului, lângă Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“. Timp de 12 zile, până pe 24 august, artişti din ţară şi din străinătate se vor afla în oraşul lui Brâncuşi pentru a da naştere unor opere care vor intra în patrimoniul municipiului Târgu Jiu. Ca de fiecare dată, sculptorii se vor afla la doar câteva sute de metri distanţă de operele brâncuşiene Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului, posibile surse de inspiraţie pentru temele care vor fi abordate de către artişti. De altfel, şi la ediţiile din anii trecuţi, numeroşi artişti au folosit teme şi elemente de inspiraţie brâncuşiană, având în vedere că simpozionul se desfăşoară sub patronajul spiritual al părintelui sculpturii moderne.

Noutăţi faţă de alţi ani

Ediția de anul acesta a Simpozionului Internațional de Sculptură „Brâncușiana“ aduce și câteva noutăți, faţă de ceea ce s-a întâmplat până acum. Potrivit reprezentanţilor principalului organizator, respectiv Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, anul acesta artiștii nu vor mai lucra opere monumentale, ci de dimensiuni reduse.  „O noutate pe care o aduce ediţia din acest an este faptul că nu se vor mai lucra opere monumentale; de data aceasta, am optat pentru opere de dimensiuni mai mici, care pot fi expuse în muzee, în saloanele de artă, şi care vor completa, pentru început, colecţia de artă contemporană a municipiului Târgu Jiu, colecţie pe care am început-o în toamna anului trecut, cu o serie de lucrări, pânze ale artiştilor plastici din cadrul Uniunii Artiştilor Plastici Gorj, la care s-au adăugat şi creaţii volumetrice de mici dimensiuni în piatră, sticlă sau ghips, realizate, de asemenea, de artişti din cadrul UAP“, a precizat Adina Andrițoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuș“ din Târgu Jiu.

Participanţi din Spania şi Germania

Printre participanții de anul acesta se numără Uli Schawander din Germania, câștigătorul a cinci premii internaționale în domeniul sculpturii, Pedro Jordan din Spania sau Georgi Minchev din Bulgaria, doctor în sculptură și discipline teoretice. România va fi reprezentată de artiști precum Nicolae Răzvan Mincu, Florin Vîlceanu, Cristian Pentelescu. De amintit că organizatorii Simpozionului sunt: Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“, instituţie care va prelua operele pentru a le expune și Uniunea Artiștilor Plastici, care se va ocupa de consilierea artistică. Drepturile asupra operelor vor fi cedate oraşului de către sculptori. Aceştia şi-au asumat renunţarea la drepturi prin participarea la Simpozion. În schimb, consiliul local le va oferi o compensaţie bănească. În anii trecuţi, pentru fiecare sculptură monumentală din marmură sau travertin a fost oferită suma de 4.000 de lei.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS