0.6 C
Craiova
sâmbătă, 29 februarie, 2020
Acasă Actualitate MFE a publicat propunerile de clauze speciale pentru contracte în domeniul construcţiilor

MFE a publicat propunerile de clauze speciale pentru contracte în domeniul construcţiilor

-

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat în consultare publică propunerile de condiţii speciale de contract agreate de FIDIC – Federaţia Internaţională a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor. Condiţiile contractuale FIDIC sunt recunoscute la nivel global şi sunt cele care asigură premisele unei bune derulări a contractelor încheiate în domeniul construcţiilor.
„În trecut, România a avut transpuse în legislaţia naţională condiţiile speciale de contract agreate de FIDIC, care reprezentau clauze minimale obligatorii, însă actul normativ care le implementa a fost abrogat fără o minimă justificare pertinentă în mai 2009, fapt care a creat confuzie în rândul antreprenorilor şi în rândul beneficiarilor şi, implicit, a dus la aplicarea de corecţii financiare de către Comisia Europeană din cauza problemelor apărute în implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene. Din această cauză, acum suntem obligaţi să îndreptăm greşelile din trecut pentru a permite buna implementare a proiectelor finanţate din bani publici. Reintroducerea condiţiilor speciale de contract FIDIC în legislaţia naţională creează un cadru partenerial echitabil pentru ambele părţi implicate – beneficiari şi antreprenori. Suplimentar, aceste clauze minimale obligatorii creează un cadru uniform de întelegere şi pentru implementarea şi verificarea implementării acestor contracte. Din aceste motive, reintroducerea în legislaţia naţională a acestui set de clauze contractuale minimale obligatorii va însemna un mare câştig pentru toţi cei implicaţi în implementarea proiectelor finanţate din bani publici, inclusiv fonduri UE, cu impact semnificativ în accelerarea absorbţiei fondurilor europene”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Pentru a putea transpune în legislaţia naţională condiţiile speciale de contract FIDIC, Ministerul Fondurilor Europene a avut în ultimele luni consultări cu toţi actorii implicaţi: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, ANRMAP, beneficiari, asociaţii profesionale ale constructorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

Narcis Stoian este noul șef la DSP Gorj

Narcis Stoian a fost numit director interimar al Direcției de Sănătate Publică Gorj. Acesta a înlocuit-o în funcție pe Carmen Ivanov, destituită...