23.9 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateVegetarieni prin lege

Vegetarieni prin lege

Politicienii germani intenţionează să promulge o lege prin care să le impună conaţionalilor ca pentru măcar o zi pe săptămână să fie vegetarieni, informează corriere.it. Proiectul poartă numele „Veggie Day” şi ar putea fi aprobat după alegerile din luna septembrie. În cazul în care ecologiştii vor ajunge la guvernare, promit să instituie „ziua vegetariană“. În această zi, carnea va fi interzisă din cantinele instituţiilor publice şi din şcolile germane. Obiectivul declarat este de a reduce consumul de carne într-o ţară care este printre cele mai mari consumatoare din Europa, cu un consum de  98 de kilograme de carne pe cap de locuitor. „O Veggie Day este o ocazie excelentă pentru a încerca să ne descurcăm fără mezeluri. A găti în mod vegetarian înseamnă mai mult decât a renunţa la carne“, a explicat Renate Kunast, lidera verzilor germani. De altfel, deloc întâmplător, Germania, ţara celui mai mare partid ecologist din Europa, este de ani de zile o piaţă mondială pentru produsele bio. Aici există supermarketuri doar cu produse bio, cafenele sau restaurante bio, precum şi Bionade, o băutură gazoasă naturală cu arome de diferite fructe exotice, care ameninţă primatul pe piaţă a colosului Coca Cola. „Verzii“ au un dublu obiectiv. Pe de-o parte, este vorba de o alimentaţie mai sănătoasă, care să îl protejeze pe om de bolile cardiovasculare, obezitate etc. şi pe de altă parte se urmăreşte protejarea mediului. În opinia ecologiştilor, bovinele sunt considerate unul dintre principalii vinovaţi pentru schimbările climatice. Logica unei „zile fără carne“, în fond, este similară cu cea care l-a determinat pe fondatorul Google, Sergey Brin, să finanţeze crearea primului hamburger produs în laborator, care a fost degustat zilele trecute la Londra. Iar această ideologie, a vegetarismului conştient şi chiar radical, are mulţi adepţi printre geniile tehnologice din Silicon Valley. Creşterea animalelor doar pentru consum a devenit o problemă ce are efecte îngrijorătoare asupra mediului. Carnea sintetizată în laborator, precum cea cultivată utilizând bacteria Cyanobacteria hydrolysate, ar reduce drastic emisiile de gaz cu efect de seră şi ar contribui la asigurarea unei cantităţi de proteine pentru populaţiile consumatoare de carne. Fermele industriale şi alte modalităţi convenţionale de creştere a animalelor pentru hrană sunt responsabile pentru aproximativ 18% din emisiile de gaze cu efect de seră din întreaga lume. Vacile, oile şi porcii necesită energie şi terenuri pentru a fi crescute, iar acestea poluează aerul, apa şi solul cu bălegarul, gazul metan eliberat în atmosferă prin eructaţii şi prin flatulenţă. Ideea unei „Veggie Day“ a găsit însă mai degrabă mai mulţi contestatari decât adepţi. Comentariile nemţilor au variat de la „statul vrea acum să îmi submineze şi farfuria?“ sau „sunt aproape vegetarian, dar nu dacă mi-o porunceşte guvernul“. Aceştia se revoltă nu doar împotriva unei „dictaturi a vegetarienilor“, ci şi împotriva unui stat etic, care, printr-o serie de prescrieri, are grijă de bunăstarea cetăţenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS