17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSuspect de înşelăciuni prin metoda „Accidentul“, lăsat în libertate

Suspect de înşelăciuni prin metoda „Accidentul“, lăsat în libertate

Un craiovean, de 31 de ani, suspectat de comiterea mai multor înşelăciuni prin metoda „Accidentul“ şi reţinut de poliţie pentru 24 de ore a fost pus vineri în libertate de Judecătoria Craiova. Magistraţii au respins propunerea de arestare preventivă solicitată de procurori, dispunând în cazul suspectului doar măsura obligatorie de a nu părăsi localitatea. Alin Laurențiu Dumitrescu a fost reţinut de poliţişti în momentul în care ridica o sumă de bani de la o bătrână din Cârcea, după ce se dăduse drept avocat şi o minţise pe aceasta că fiul său a comis un accident.
Totul a pornit de la o sesizare a lui Ştefan S., de 44 de ani, din comuna Cârcea, care a anunţat poliţia că mama sa, Elena S., de 69 de ani, a fost contactată pe telefonul fix de către un bărbat ce s-a recomandat a fi avocat şi care i-a spus că fiul său a accidentat un minor pe trecerea de pietoni şi are nevoie de 6.000 de lei pentru a se împăca cu familia victimei.
„În temeiul sesizării, a fost constituită o echipă operativă formată din poliţişti din cadrul Secţiilor de Poliţie Rurală Nr. 1 Craiova şi 4 Coşoveni şi din poliţişti ai Biroului de Investigaţii Criminale Craiova, care au organizat flagrantul. Poliţiştii l-au prins pe suspect în momentul în care ridica suma de bani solicitată părţii vătămate Elena S., din comuna Cârcea“, au specificat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj. Poliţiştii au stabilit, în urma cercetărilor, că bărbatul de 31 de ani nu ar fi fost la prima infracţiune de acest gen şi că el ar fi autorul a încă trei înşelăciuni prin metoda „Accidentul“, comise la începutul lunii august, în dauna altor trei persoane în vârstă: Floarea C. (81 de ani), Florică C. (72 de ani), din comuna Cârcea, şi Tudorel P. (70 de ani), din Şimnicu de Sus. În baza probatoriului administrat de poliţişti, Alin Laurențiu Dumitrescu a fost reţinut pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, dar propunerea de arestare preventivă a fost respinsă de judecători, craioveanul fiind cercetat acum în stare de libertate.

Cum să ne ferim de astfel de situaţii

Înşelăciunile prin metoda „Accidentul“ au devenit tot mai frecvente în ultima perioadă, de aceea poliţia face apel la populaţie să nu accepte în nici o împrejurare să trimită sume de bani unor persoane „care vă contactează telefonic şi pretind că sunt rude ale dumneavoastră sau cunoştinţe ale acestor rude“. „Vârstnicii sunt o categorie vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs nici unei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării. Nu oferiţi nici un fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor, nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, buletin, cărţi de credit/debit, pe mail/fax, şi nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au (deseori infractorii îşi asumă o calitate oficială – avocat, procuror, poliţist)“, sunt sfaturile celor de la IPJ Dolj.
Oamenii mai sunt sfătuiţi să nu dea crezare veştilor prin care sunt anunţaţi că sunt „fericiţii“ câştigători ai unor concursuri la care ştiu că nu au participat şi să sune imediat la 112 dacă au fost ţinta unor astfel de înşelăciuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS