17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUngaria a rambursat în totalitate împrumutul acordat de FMI

Ungaria a rambursat în totalitate împrumutul acordat de FMI

Ungaria a rambursat integral un împrumut acordat în 2009 de Fondul Monetar Internaţional (FMI), achitându-şi astfel datoriile faţă de această instituţie, informează Agerpres.ro. Anunţul a fost făcut ieri de Banca Centrală Ungară, care a indicat pe pagina sa de internet că „pe 6 august (…) a rambursat în totalitate suma restantă în baza unui împrumut acordat de FMI în iunie 2009”. „Astfel, nu mai există datorie restantă faţă de Fond”, a precizat Banca centrală.

Budapesta a primit un împrumut de aproximativ 1,45 miliard de euro în acel an, a doua tranşă în cadrul unui ajutor de 11,7 miliarde de euro acordat de FMI Ungariei în 2008, în plină criză financiară, pentru a evita falimentul ţării.

În luna iulie a acestui an, guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, indicase FMI că poate să-şi închidă biroul reprezentanţei la Budapesta pentru că ultimele sume datorate Fondului vor fi rambursate înainte de sfârşitul anului şi deci înaintea scadenţei, prevăzută iniţial pentru 31 martie 2014. Potrivit Băncii Centrale, rambursările către FMI au început în septembrie 2012, iar plată – în valoare de 721 milioane de euro – a fost efectuată marţi. În total, în noiembrie 2008 Budapesta a obţinut un ajutor de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS