22 C
Craiova
miercuri, 2 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateTendințele în materie de tratare a apelor urbane reziduale în atenţia CE

Tendințele în materie de tratare a apelor urbane reziduale în atenţia CE

Comisia Europeană (CE) urmăreşte respectarea politicii europene în ceea ce priveşte colectarea și tratarea apelor reziduale.
Conform celor mai recente date pe această temă, s-au realizat o serie de îmbunătățiri în ceea ce privește colectarea și tratarea apelor reziduale în Europa, în ciuda menținerii unor disparități importante între statele membre. Statele cu rezultate deosebite în acest domeniu, precum Austria, Germania și Olanda, respectă în mare măsură standardele minime stabilite de UE cu privire la tratarea apelor reziduale, alte câteva state membre având rezultate foarte apropiate. Statele membre mai noi, care au pornit de la un nivel de bază mai modest, și-au îmbunătățit și ele, în general, practicile de colectare și tratare a apelor reziduale, în pofida ratelor mai mici de conformare. Aceste progrese au fost realizate cu un ajutor important pentru investiții din partea UE, în valoare de 14,3 miliarde EUR pentru perioada 2007-2013.
Raportul arată că marea majoritate (91 %) a apelor încărcate cu poluanți din orașele mari din UE sunt supuse unei tratări mai riguroase, ceea ce reprezintă un progres considerabil față de situația din raportul precedent (77 %).
În plus, o mai bună tratare a apei și reducerea evacuărilor de ape uzate netratate în mediu au îmbunătățit fără îndoială și calitatea apei pentru scăldat (a se vedea IP/13/445). La începutul anilor ’90, calitatea apei era excelentă în numai aproximativ 60 % din zonele pentru scăldat, în timp ce astăzi acest lucru este valabil pentru 78 % din zonele pentru scăldat.
În temeiul legislației UE adoptate în 1991, statele membre au obligația să pună la punct sisteme de colectare a apelor urbane reziduale și trebuie să se asigure că apa care intră în sistemele de colectare este supusă unei tratări „secundare” adecvate, pentru a se elimina poluanții. Apele reziduale care ajung în zone sensibile (cum ar fi zonele pentru scăldat sau rezervoarele de apă potabilă) trebuie să fie supuse unei tratări suplimentare, mai riguroase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS