22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramul Europa creativă în lumina reflectoarelor la Festivalul de film de la Locarno

Programul Europa creativă în lumina reflectoarelor la Festivalul de film de la Locarno

Nouă filme sprijinite prin programul pentru cinema MEDIA al Uniunii Europene vor fi prezentate în cadrul celei de-a 66-a ediții a Festivalului internațional de film de la Locarno, în Elveția (7-17 august). Cinci dintre aceste filme sunt în competiție, iar patru vor fi prezentate în Piazza Grande, cu o capacitate de 8 000 de locuri, pe unul dintre cele mai mari ecrane cinematografice în aer liber din lume. Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil cu programul MEDIA, va participa la festival la acest sfârșit de săptămână. Evenimentele importante ale festivalului din acest an vor include participarea unor celebrități precum Christopher Lee, Faye Dunaway, Anna Karina, Werner Herzog, Sergio Castellitto și Otar Iosseliani, precum și a lui Jacqueline Bisset, care va primi un premiu pentru întreaga carieră.
În perioada festivalului sunt așteptați la Locarno aproximativ 150.000 de cinefili, precum și 3.000 de profesioniști din lumea filmului și aproape 1 000 de jurnaliști.
Pe lângă sprijinul specific acordat unor filme prezentate la festival (a se vedea lista de mai jos), programul MEDIA oferă și finanțare pentru „Zilele industriei” din cadrul festivalului (10-11 august) și pentru inițiativa „Step In”, care oferă o platformă de relaționare producătorilor, agenților și distribuitorilor specializați în filme independente și de artă.
De asemenea, Locarno va găzdui cel mai recent atelier din seria „PUENTES”, în cadrul căruia producători din Europa și America Latină se întâlnesc cu experți, potențiali finanțatori, agenți de vânzări și distribuitori de pe ambele continente. Programul PUENTES este sprijinit de MEDIA Mundus, versiunea internațională a programului MEDIA. Printre proiectele dezvoltate în urma unor ateliere PUENTES anterioare din cadrul unor festivaluri se numără Gloria, noua dramă a lui Sebastian Lelio, coproducție Chile-Spania, care a câștigat Ursul de argint pentru cea mai bună actriță (Paulina García) la Festivalul de film de la Berlin din acest an.
În prezent, la programul MEDIA participă 33 de țări: cele 28 de state membre, plus Elveția, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și, cea mai recentă țară care s-a alăturat schemei (din luna iulie), Bosnia și Herțegovina.
Din 2008, MEDIA Mundus sprijină cooperarea dintre profesioniștii europeni din industria filmului și omologii lor de pe alte continente, iar pentru perioada 2011-2013 dispune de un buget de 15 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS