Acasă Actualitate Francezii de lângă graniţă se angajează în Germania pentru a scăpa de...

Francezii de lângă graniţă se angajează în Germania pentru a scăpa de şomaj

-

Un număr tot mai mare de francezi din apropierea graniţei cu Germania se angajează în ţara vecină, unde rata şomajului este de două ori mai redusă, evidenţiind astfel diferenţele majore dintre cele 17 state ale zonei euro în privinţa piaţei muncii, conform Mediafax.
Şomajul în regiunea franceză Alsacia este de circa 10%, în timp ce de partea cealaltă a Rinului, în landul german Baden-Wuerttemberg, se situează la aproximativ 4%, potrivit Bloomberg.
Alsacia simbolizează integrarea politică şi economică a Europei începând din anii ’50. Regiunea a intrat în componenţa Germaniei în 1871, în urma războiului franco-prusac, a revenit Franţei la sfârşitul Primului Război Mondial în 1918 şi din nou sub controlul Germaniei în Al Doilea Război Mondial. Franţa a recuperat provincia de graniţă în 1945, odată cu retragerea ocupaţiei naziste. În prezent, în oraşul Strasbourg îşi are sediul Parlamentul European, un simbol al reconcilierii europene.
După introducerea euro, Franţa nu a reformat piaţa muncii în aceeaşi măsură ca Germania. Autorităţile de la Berlin au adoptat în urmă cu un deceniu o serie de măsuri susţinute de cancelarul de la acea vreme, Gerhard Schroeder. Schimbările au îmbunătăţit eficienţa sistemului de plasare a forţei de muncă, au redus ajutoarele acordate şomerilor şi posibilităţile de pensionare anticipată, împingând un număr ridicat de persoane să accepte posturi part-time sau temporare.
Aproximativ 24.000 de persoane din Alsacia, dintr-o forţă de muncă totală de 1,2 milioane, au făcut naveta anul trecut pentru a lucra în Baden-Wuerttemberg şi landul învecinat Renania-Palatinat, în creştere faţă de minimul a 12 ani, de 22.500 de persoane, înregistrat în 2010, a declarat un reprezentant al agenţiei franceze pentru ocuparea forţei de muncă.
Cel mai ridicat număr de angajaţi francezi a fost înregistrat în cele două landuri la sfârşitul anilor ’90, de 34.000.

ȘTIRI VIDEO GdS

Bogdan Pîncu vine astăzi la „Repriza de Sud“

Bogdan Pîncu, directorul CSJ Ştiinţa U Craiova şi totodată team managerul Centrului de Copii şi Juniori al Universităţii Craiova, vine astăzi în...