22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCroaţia ar putea fi privată de fonduri europene şi de drept de vot în UE din cauza unei legi controversate

Croaţia ar putea fi privată de fonduri europene şi de drept de vot în UE din cauza unei legi controversate

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a acordat Croaţiei termen până la 23 august să răspundă când va modifica o lege controversată referitoare la extrădare, informează Agerpres.ro. În caz contrar, Zagrebul riscă aplicarea articolului 39 din Tratatul de Aderare al ţării la Uniunea Europeană (UE), care prevede măsuri restrictive, printre care blocarea accesului la fondurile comunitare, scrie cotidianul croat Vecernji list. Reacţia Comisiei Europene vine la cererea Germaniei. Bundestagul a trimis Bruxelles-ului o scrisoare prin care cere aplicarea articolului 7 al Tratatului de la Lisabona la adresa Croaţiei, dacă aceasta nu abrogă recenta lege asupra extrădării, supranumită legea „Petkovic”, articolul care prevede suspendarea dreptului de vot al unui stat membru în cadrul Consiliului European.

Legea, votată cu puţin timp înaintea aderării Croaţiei la UE la 1 iulie 2013, interzice ca persoanele căutate pentru crime comise înaintea intrării în vigoare a mandatului european de arestare, la 7 august 2002, să fie extrădate şi predate justiţiei unei alte ţări a UE. În virtutea legii respective, nu poate fi extrădat în Germania Josip Petkovic, care a condus poliţia secretă iugoslavă. El este căutat de Germania pentru a fi judecat cu privire la eventuala sa implicare în asasinarea disidentului croat Stjepan Đurekovic, în 1983, la Wolfratshausen, landul Bavaria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS