25.5 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateFoştii boşi din minerit, anchetaţi de poliţie pentru tichete de masă

Foştii boşi din minerit, anchetaţi de poliţie pentru tichete de masă

Daniel Burlan şi Daniel Olaru, doi foşti directori din mineritul Olteniei, au intrat în vizorul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Cei doi au fost audiaţi vineri în legătură cu un contract de cesiune în valoare de 1,6 milioane de lei. La ieşirea de la audierile desfăşurate la poliţie, Daniel Burlan, fostul director economic al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, precum şi Daniel Olaru, fostul director economic al aceleiaşi companii, au refuzat să facă prea multe declaraţii în legătură cu ancheta oamenilor legii. În schimb, Janeta Cosmulescu, avocata celor doi, a precizat că celor doi clienţi ai săi le-a fost adus la cunoştinţă faptul că a fost începută urmărirea penală pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, într-un dosar privind un contract de cesiune, în valoare de 1,6 milioane de lei. În circuitul financiar respectiv a fost implicată o societate furnizoare de tichete de masă din Bucureşti, fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, precum şi Clubul Pandurii.

Tichetele de masă erau trecute mai întâi prin club

Ancheta Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj are la bază o sesizare depusă de reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia (CEO), care a înglobat şi fosta Societate a Lignitului Oltenia. Şefii Complexului au descoperit că între firma furnizoare şi societatea din minerit şi energie era interpus Clubul Pandurii, controlat de Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie. Tichetele de masă achitate de administraţia din minerit treceau mai întâi pe la Clubul Pandurii, apoi erau distribuite angajaţilor. Poliţiştii verifică dacă între firma din Bucureşti şi Clubul Pandurii a existat vreo înţelegere scrisă privind preluarea tichetelor de masă, dacă aceasta este autentică şi ce discounturi au fost oferite la bonurile de masă şi cine a beneficiat de acestea. Ancheta Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj îl vizează şi pe liderul de sindicat Marin Condescu, acuzat, la rândul său, de complicitate la abuz în serviciu. Sindicalistul nu a fost încă audiat în legătură cu acest caz.

Anchetă şi la Işalniţa

Fostul director al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, precum şi fostul director economic Daniel Olaru mai sunt acuzaţi că în perioada în care s-au aflat la conducerea mineritului din Oltenia au făcut plăţi nelegale către Clubul Pandurii. Valoarea sumelor constatate într-un raport al Curţii de Conturi a României şi în alt raport al Corpului de control al CEO este de 1,9 milioane de lei. În vederea recuperării banilor de la Clubul Pandurii pe rolul instanţelor de judecată există un proces în derulare. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a precizat că, în cazul în care nu va avea câştig de cauză la instanţă, se va îndrepta, în ceea ce priveşte recuperarea banilor, către foştii directori Daniel Burlan şi Daniel Olaru.
Daniel Burlan a fost înlocuit recent din funcţia de inginer-şef al Carierei Peşteana, alături de directorul Alexandru Braia, din echipa căruia făcea parte.
De asemenea, schimbările de şefi au vizat şi Sucursala Electrocentrale Işalniţa, unde echipa de conducere în frunte cu directorul Constantin Bălăşoiu şi alte cinci persoane va trebui să presteze alte activităţi. În privinţa Sucursalei de la Işalniţa, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a fost sesizată în legătură cu lipsa din depozit a cantităţii de 140.000 de tone de cărbune. Peste zece angajaţi cu funcţii de conducere, din cadrul subunităţii CEO, de la Işalniţa, va trebui să dea cu subsemnatul la organele de anchetă şi să justifice lipsa lignitului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS