29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUNESCO va aduce mai mulţi turişti la operele brâncuşiene

UNESCO va aduce mai mulţi turişti la operele brâncuşiene

Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ împreună cu IHS România şi Institutul Naţional al Patrimoniului au organizat ieri, la Târgu Jiu, o întâlnire de lucru privind elaborarea Planului de protecție și gestiune a proprietății – Componentă a dosarului de candidatură pentru înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Ansamblului Monumental Calea Eroilor. Autorităţile locale şi invitaţii şi-au propus să elaboreze un plan de atragere a turiştilor la Târgu Jiu.
„Am venit la Târgu Jiu pentru discuții și le-am avut cu membrii din comisia care lucrează la documentul pentru UNESCO, cu mai mulți reprezentanți ai Primăriei Târgu Jiu, reprezentanți ai proprietarilor de pe Calea Eroilor. Se lucrează la Planul de management de protecție de gestiune, parte componentă a dosarului pentru obținerea intrării în patrimoniul UNESCO. Primăria are în vedere o serie de acțiuni, tot acest plan va fi atent monitorizat de UNESCO și avem câteva componente care trebuie urmărite: turismul, atragerea unui număr mai mare de turiști, locuitorii de pe Calea Eroilor, accesabilitatea și vizibilitatea monumentelor. Noi vom reveni pe 7 august la Târgu Jiu. Comunitatea trebuie să reacționeze, să fie conștientă de valorile care se află pe Calea Eroilor, de importanța lui Constantin Brâncuși și a operelor sale. Vrem să știm în ce măsură comunitatea se va implica în protejarea și promovarea acestor opere. De asemenea, la discuții au participat și reprezentanții Universității «Constantin Brâncuși», care se va gândi la ce programe de studii să mai introducă în programă pentru a fi de ajutor“, a declarat dr. Sorina Racoviceanu, director al IHS România.

Vor turişti din afara ţării

Radu Ciobanu, director ANTREC Gorj, a declarat că includerea Ansambului Brâncuşi pe lista patrimoniului mondial protejat de UNESCO va trebui utilizată ca un instrument de creştere a numărului de turişti străini. De asemenea, turiştii străini vor beneficia de pachete turistice care să includă pe lângă componenta culturală şi circuite la mănăstirile din judeţ, agroturism, Transalpina, turismul de aventură şi zona montană.
„Toți operatorii de turism cred că încearcă să atragă turiști din afara țării. Avem câteva agenții din București care aduc turiști din străinătate, însă nu vin neapărat la Târgu Jiu. Operatorii de turism pot și trebuie să promoveze orașul lui Brâncuși. Avem foarte multe locuri care pot fi vizitate în Gorj, avem patru festivaluri organizate de ANTREC în județ la care putem atrage turiști din afară. Lucrurile se vor mai schimba după ce Ansamblul Monumental «Constantin Brâncuși» va intra în patrimoniul UNESCO“, a spus Radu Ciobanu, director ANTREC Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS