O Europă mai influentă are nevoie de o politică externă şi de securitate comună puternică și activă, care necesită, la rândul ei, un sector al apărării și securității mai competitiv și mai eficient. Valurile succesive de reduceri ale bugetelor pentru apărare și persistența fragmentării piețelor apărării în Europa amenință capacitatea acesteia de a menține capacități de apărare eficiente și o industrie a apărării competitivă. Aceste aspecte pun de asemenea în pericol capacitatea Europei de a răspunde noilor provocări în materie de securitate, în mod autonom și eficace. Iată de ce Comisia Europeană a prezentat o comunicare ce conține un plan de acțiune vizând sporirea eficienței și competitivității sectorului european al apărării și securității. Comunicarea prevede măsuri de consolidare a pieței interne a apărării, de promovare a unei mai mari competitivități a industriei apărării și de stimulare a sinergiilor dintre cercetarea civilă și cea militară. Pe lângă acestea, comunicarea analizează și opțiuni aparținând altor domenii, cum ar fi energia, spațiul cosmic și capacitățile cu dublă utilizare. Comisia invită șefii de stat și de guvern să discute această comunicare în cadrul Consiliului European din decembrie 2013, împreună cu raportul elaborat de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.
De ce se impune luarea de măsuri la nivelul UE?
Este clar că dezvoltarea și menținerea tehnologiilor și a capacităților critice necesare pentru viitor reprezintă un efort pe care statele membre nu îl pot realiza în mod individual. Deși apărarea și securitatea rămân, în principal, competențe de nivel național, Comisia consideră că se poate face mai mult pentru a promova cooperarea la nivel european.
Acest aspect este deosebit de important ținând cont de faptul că actuala criză lovește puternic o industrie de importanță strategică pentru întreaga Europă. Ea reprezintă, de asemenea, un sector industrial major, a cărui cifră de afaceri, doar pentru anul 2012, se ridica la 96 de miliarde de euro, un sector care angajează direct aproximativ 400.000 de persoane și generează, în mod indirect, alte circa 960.000 de locuri de muncă. Cercetarea sa de vârf a avut un impact indirect semnificativ asupra altor sectoare, cum ar fi electronica sau aviația spațială și civilă, generând creștere economică și mii de locuri de muncă de înaltă calificare.