19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul afacerilor externe, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles

Ministrul afacerilor externe, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat luni, 22 iulie 2013, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Bruxelles. Agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe a inclus o gamă largă de subiecte de actualitate, cu impact major pentru politica externă a Uniunii Europene.

Miniştrii afacerilor externe au avut oportunitatea de a analiza cele mai recente aspecte privind evoluţiile din Siria. În urma discuţiilor a rezultat consens la nivelul miniştrilor în ceea ce priveşte asigurarea cadrului necesar demarării Conferinţei Geneva II.
Cu ocazia reuniunii, miniştrii afacerilor externe au decis, prin consens, listarea aripii militare a organizaţiei Hezbollah, în baza Poziţiei Comune 2001/931/PESC privind aplicarea de măsuri specifice pentru combaterea terorismului. Miniştrii au convenit să reexamineze această decizie, după un interval de şase luni. Totodată, a fost adoptată o declaraţie comună, prin care se subliniază angajamentul ferm al UE pentru stabilitatea Libanului, precum şi că listarea aripii militare a Hezbollah nu impietează asupra dialogului cu toţi actorii politici libanezi şi nu afectează furnizarea de asistenţă, inclusiv umanitară, de către UE şi statele membre.
Situaţia din Egipt a fost, de asemenea, evaluată de miniştrii afacerilor externe. Schimbul de opinii a cristalizat reiterarea mesajelor comune ale UE în sensul inacceptabilităţii violenţei indiferent care parte va accede la putere în Cairo. Ministrul Titus Corlăţean a subliniat necesitatea încetării imediate a violenţelor şi restaurarea ordinii constituţionale şi transferarea conducerii către autorităţile civile, printr-un proces electoral care să permită reprezentarea opţiunilor întregii societăţi egiptene, democratic şi transparent. A reafirmat importanţa menţinerii angajamentului şi asistenţei UE pentru Egipt, în această dificilă perioadă de tranziţie.
Perspectivele Procesului de Pace din Orientul Mijlociu s-au aflat în atenţia miniştrilor, din perspectiva evoluţiilor pozitive din ultimele zile. Alăturându-se colegilor săi, ministrul român al afacerilor externe a exprimat satisfacţia pentru rezultatele pozitive ale eforturilor susţinute ale secretarului de stat SUA pentru reluarea negocierilor directe dintre Israel şi Autoritatea Naţională Palestiniană. Miniştrii europeni au reafirmat hotărârea de a continua angajarea constructivă, alături de autorităţile americane, reiterând importanţa ca toate părţile să evite acţiuni care să îngreuneze reluarea dialogului.
Un punct distinct pe agenda miniştrilor afacerilor externe a fost Africa, cu analizarea situaţiei de securitate şi a contextului politic din regiunea Marilor Lacuri. Miniştrii au avut şi un schimb de opinii privind evoluţiile din Somalia, în perspectiva Conferinţei UE-Somalia privind viitorul statului african, care se va desfăşura la Bruxelles, la 16 septembrie 2013. Situaţia din Somalia cunoaşte o îmbunătăţire în sensul scăderii incidenţei actelor de piraterie din largul coastelor somaleze, dar şi a revenirii la ordinea statală legitimă, ca urmare a eforturilor conjugate ale comunităţii internaţionale. Situaţia din Mali a fost, de asemenea, examinată de miniştri, degajându-se concluzia că momentul alegerilor din statul malian va fi crucial pentru stabilizarea situaţiei politice şi a mediului de securitate.
Şefii diplomaţiilor europene au avut o discuţie aprofundată referitoare la evaluarea de etapă a implementării Strategiei UE în domeniul democraţiei şi drepturilor omului. Ministrul Titus Corlăţean a reiterat importanţa Strategiei UE în procesul de promovare a respectării drepturilor omului, valorilor şi principiilor democraţiei şi a exprimat sprijin şi apreciere pentru activitatea Reprezentantului Special UE pentru drepturile omului, Stavros Lambrinidis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS