17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranţa: O organizaţie a romilor a depus plângere împotriva primarului Nisei şi a lui Jean-Marie Le Pen

Franţa: O organizaţie a romilor a depus plângere împotriva primarului Nisei şi a lui Jean-Marie Le Pen

O organizaţie nonguvernamentală a romilor a depus plângere împotriva primarului oraşului francez Nisa, Christian Estrosi, şi a politicianului de extremă dreapta Jean-Marie Le Pen, pentru recentele lor declaraţii despre romi, informează b1.ro. Estrosi a denunţat de curând comportamentele „delincvente” ale romilor şi a propus să le furnizeze tuturor primarilor din Franţa modalităţi de acţiune pentru a lupta împotriva acestora, revoltându-se faţă de ocuparea ilegală a terenurilor de către romii din Nisa. La rândul său, Jean-Marie Le Pen a numit prezenţa romilor „urticantă” şi „urât mirositoare”, anticipând că 50.000 dintre ei vor veni să se instaleze în sudul Franţei odată cu accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din 2014.

Forumul european al romilor şi nomazilor condamnă „această competiţie în stigmatizare, care foloseşte un discurs de ură pentru a câştiga susţinerea electoratului”, scrie publicaţia Le Figaro. „Astfel de afirmaţii xenofobe şi discriminatorii contravin clar valorilor republicane ale Franţei, precum şi principiilor directoare ale acţiunii împotriva rasismului angajate de Ministerul Justiţiei”, afirmă preşedintele organizaţiei, Rudko Kawczynski.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS