36.8 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAŢI ÎNCURCAT-O! - Cadastriştii - la un pas de executare în scandalul imobiliar de un milion de euro

AŢI ÎNCURCAT-O! – Cadastriştii – la un pas de executare în scandalul imobiliar de un milion de euro

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) este la un pas de a plăti un sac de bani în scandalul imobiliar de un milion de euro pentru o casă din Craiova, din Faţa Luncii, pe care oficiul judeţean de profil din Dolj dorea să o cumpere de la patronii unei clinici medicale din oraş. Magistraţii au dat câştig de cauză patronilor clinicii, care au şi început procedura de executare silită.

GdS a publicat pe 21 ianuarie un articol în care prezenta situaţia incendiară de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj, acolo unde angajaţii erau nemulţumiţi că urma să fie mutaţi din sediul din centrul oraşului într-o clădire pe care ANCPI, instituţie în subordinea căreia se află, dorea să o cumpere cu 1,3 milioane de euro de la Nicolae Cazacu, patronul Policlinicii Bunavestire. Angajaţii se plângeau că respectiva clădire este amplasată într-o zonă improprie activităţii de cadastru, pe strada Morii, undeva în cartierul Faţa Luncii, departe de mijloacele de transport în comun, iar specialiştii imobiliari spuneau că, în prezent, clădirea nu valorează nici jumătate din preţul vehiculat. Scandalul mutării sediului OCPI Dolj într-o clădire nouă a început în urmă cu cinci ani, atunci când ANCPI a organizat o licitaţie pentru achiziţionarea unui sediu pentru care pusese la bătaie o sumă considerabilă de bani. Iniţiativa achiziţiei a fost luată sub guvernarea liberală.

Magistraţii pun agenţia la plată

Conducerea de atunci a ANCPI a decis să cumpere un sediu pentru filiala din Dolj, deoarece clădirea de pe strada Brestei în care funcţiona instituţia fusese revendicată. Agenţia a cerut mai multe oferte de preţ pentru clădiri, la licitaţie s-au înscris mai multe persoane, iar câştigător a fost desemnat Nicolae Cazacu, patronul Policlinicii Bunavestire din Craiova. Acesta ceruse 1,3 milioane de euro pentru o clădire situată pe strada Morii, numărul 33, care se intersectează cu bulevardul Râului. Clădirea este structurată pe trei etaje, are 1.450 de metri pătraţi, iar terenul din jur măsoară 1.700 de metri pătraţi. După ce s-a schimbat guvernul, ANCPI i-a comunicat lui Cazacu că procedura de atribuire a contractului de cumpărare a unui imobil cu destinaţia de sediu OCPI Dolj a fost anulată. Cazacu a depus contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, dar aceasta a fost respinsă. Şi atunci s-a adresat justiţiei, unde a câştigat pe linie.
În decembrie 2011, Tribunalul Dolj a emis o decizie prin care a anulat decizia ANCPI de anulare a procedurii de atribuire a contractului de vânzare-cumpărare şi a obligat ANCPI să încheie contractul de 1,3 milioane de euro. „Obligă pârâta ANCPI prin directorul general să încheie cu reclamanţii contract de vânzare-cumpărare pentru imobilul din Craiova, strada Morii, nr. 33, judeţul Dolj, la preţul de 1.350.000 de euro potrivit procesului-verbal de negociere din 21.04.2008, sub sancţiunea de daune cominatorii în cuantum de 10.000 de lei pe zi întârziere de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la data încheierii efective a contractului. Obligă pârâta către reclamanţi la plata sumei de 120.000 de euro, cu titlu de despăgubiri materiale, şi 8.048,9 lei cheltuieli de judecată. Cu apel“, se arată în decizie. Conducerea ANCPI a făcut apel la această decizie, proces care a ajuns la Curtea de Apel Timişoara. După ce s-a schimbat din nou guvernul, noul director al ANCPI a decis să renunţe la proces şi să cadă la pace cu Nicolae Cazacu. Astfel că, pe 13 decembrie 2012, procesul a fost suspendat potrivit articolului 242 din Codul de Procedură Civilă, care spune că „instanţa va suspenda judecata când amândouă părţile o cer“. Pacea a durat doar câteva zile, iar procesul a fost repus pe rol.

Buni de executat silit

Într-un răspuns trimis GdS, ANCPI a precizat că, pe 31 ianuarie, a transmis instanţei cererea de repunere pe rol a litigiului. „La ora actuală, nu se poate preciza momentul la care va avea loc plata şi nici suma ce urmează a fi achitată, întrucât în prezent există un litigiu pe rolul instanţei de judecată, litigiu care poate genera şi alte sume suplimentare faţă de preţul efectiv al imobilului“, a spus ANCPI. Între timp, procesul de la Curtea de Apel Timişoara a continuat în defavoarea ANCPI. Pe data de 24 aprilie, magistraţii au decis să respingă apelul declarat de Agenţie. „Respinge apelul declarat de către pârâta Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, cu sediul în Bucureşti (…) împotriva sentinţei civile nr. 458/09.12.2011 pronunţată de Tribunalul Dolj (…), în contradictoriu cu intimaţii reclamanţi Cazacu Doina şi Cazacu Nicolae. Definitivă. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare“, se arată în decizia Curţii de Apel Timişoara. După sentinţă, GdS a adresat o nouă serie de întrebări ANCPI, legate de plata banilor la care o obliga instanţa. „Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară va lua măsurile legale care se impun după ce va primi de la Curtea de Apel Timişoara decizia redactată. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a întreprins demersuri pentru soluţionarea pe cale amiabilă a cauzei“, se arată în răspunsul primit de la ANCPI. Ameninţată să scoată din conturi peste un milion de euro, Agenţia a făcut recurs acum o săptămână. Numai că proprietarii clădirii nu mai au răbdare până la ultima sentinţă şi au cerut Judecătoriei Sectorului 3 din Bucureşti încuviinţarea executării silite, instanţă care trebuia să se pronunţe asupra acestui lucru la sfârşitul lunii iulie. Şi atunci, ANCPI va trebui să suporte şi cheltuielile de executare.
Agenţia se vede astfel pusă în situaţia de a deveni fără voia ei proprietara unei clădiri situată într-o zonă improprie activităţii de cadastru şi, mai ales, proprietara unei clădiri care ar putea fi demolată în curând. Conform planurilor de construire a complexului sportiv „Ion Oblemenco“, mai multe hectare de teren şi clădiri din zonă ar trebui expropriate pentru a face loc stadionului şi spaţiilor conexe, iar casa de pe strada Morii este situată în imediata vecinătate a stadionului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS