25.5 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateComisia ripostează împotriva expedierilor ilegale de deșeuri

Comisia ripostează împotriva expedierilor ilegale de deșeuri

Comisia Europeană a luat măsuri pentru a aborda expedierile ilegale de deșeuri care cauzează daune sănătății umane și mediului. Comisia a propus o legislație mai strictă privind controalele naționale ale expedierilor de deșeuri, pentru a se asigura că toate statele membre au niveluri similare de verificare a conformității. Se estimează că aproximativ 25% din expedierile de deșeuri trimise din UE către țările în curs de dezvoltare din Africa și Asia contravin reglementărilor internaționale. Odată ajunse la destinație, aceste deșeuri sunt adesea aruncate sau gestionate necorespunzător, ceea ce provoacă efecte negative grave asupra sănătății umane și a mediului.
În timp ce unele state membre au sisteme de control riguroase și eficiente, care vizează fie expedierile ilegale de deșeuri în porturi, fie din amplasamentele producătorilor de deșeuri și ale colectorilor, alte state sunt în urmă. Această situație îi determină pe exportatorii de deșeuri ilegale să își exporte deșeurile din statele membre cu cele mai indulgente controale (port hopping).
Inițiativa de astăzi propune controale bazate pe risc și care să fie efectuate în mod regulat de statele membre, cu un grad mai mare de cooperare între autorități și o formare mai bună a inspectorilor. Acest lucru va ajuta autoritățile să se concentreze pe rutele, intervalele de timp și vehiculele care sunt cel mai frecvent implicate în expedierile ilegale. O mai mare concentrare asupra punctelor de colectare și a instalațiilor de depozitare va permite, de asemenea, efectuarea controalelor într-un stadiu inițial. Prin prevenirea exporturilor ilegale de deșeuri în amonte, se va reduce presiunea asupra punctelor normale de ieșire. Planificarea controalelor va ajuta, de asemenea, autoritățile să își consolideze capacitatea de a efectua controale eficiente.
Controalele la fața locului — un element-cheie al propunerii — vor face posibilă obținerea dovezilor cu privire la legalitatea unei expedieri de deșeuri de la persoana responsabilă pentru expediere, care să demonstreze, de exemplu, că deșeurile transportate sunt destinate gestionării corespunzătoare din punct de vedere ecologic într-o țară terță.
Controalele eficiente vor aduce economii și beneficii economice directe pentru statele membre și industrie, întrucât costurile de decontaminare și repatriere vor fi evitate. Controalele ar putea, de asemenea, preveni pierderea unor materii prime valoroase conținute de deșeuri, cum ar fi minerale prețioase precum cobaltul și indiul în deșeurile electronice, care vor fi disponibile pentru reciclare și pentru reintrarea pe piață. Acest lucru va duce, în cele din urmă, la optimizarea proceselor de tratare a deșeurilor, la o sortare și la tehnici de reciclare mai bune și va oferi un acces îmbunătățit la materii prime de înaltă calitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS