32.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025

Atelierele vacanţei

http://www.youtube.com/watch?v=ZjwNH1WBUWE

Micuţii craioveni au răspuns invitaţiei Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“, a Secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi a Secţiei de etnografie (Casa Băniei) din cadrul Muzeului Olteniei de a participa, pe perioada vacanţei de vară, la atelierele deschise special pentru ei.

Atelierele de păpuşi, de teatru, de limbile italiană şi spaniolă, de desen, modelaj, origami, pictură de icoane pe lemn şi sticlă au trezit interesul micuţilor craioveni. Au lăsat pentru o oră-două jucăriile, caietele de vacanţă, şi au păşit încrezători pe tărâmul cunoaşterii unor îndeletniciri pe care le pot descoperi în cadrul atelierelor.
O dată ce uşile Ludotecii de la Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman“ s-au deschis, am pătruns în universul păpuşilor create de micuţii craioveni, care au ales să descopere secretele confecţionării unui adevărat partener de joacă. Lingurile de lemn au primit deja ochi, guriţă şi năsuc. Nu le lipseau nici rochiţele confecţionate din diverse materiale. Un beţişor subţire este folosit pe post de mânuţe, câteva aţe sunt părul. Şi, uite aşa, aplecaţi cu migală peste măsuţe, mânuţele mici pun la punct ultimele detalii, pentru ca prinţesa să fie gata şi să meargă acasă pentru a face cunoştinţă cu celelalte păpuşi de pe raft sau din cutia cu jucării.
„Am venit la atelierul de confecţionat păpuşi pentru a-mi ocupa timpul liber din perioada vacanţei şi pentru a învăţa ceva nou. Am confecţionat cu ajutorul unei linguri şi a unui beţişor o păpuşă. Am desenat-o şi am dat-o cu lipici pentru a-i putea prinde mânuţele“, spune Mihai, unul dintre băieţeii care participă la atelierul de confecţionat păpuşi.
Secretele le sunt dezvăluite celor mici de creatorul de păpuşi de la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“, Mihaela Calciu. „Copiii sunt superbi, sunt îngeri, şi fiecare are darul lui de a face un lucru bun. Ne-am făcut pentru început ecusoane. Ne-am gândit să facem câte unul şi pentru cei de acasă, pentru tata şi mama. Ei au voie să intre în casă doar cu ecusonul în piept. Şi musafirii la fel. Am lucrat pentru început păpuşele clasice, care se pot face mai repede. O să facem şi prinţese, şi ţărăncuţe“.

Modelaj şi icoane
pe lemn

La Secţia de Ştiinţele Naturii găsim alţi cursanţi, într-un alt atelier. La orele dimineţii, câţiva copii află lucruri noi depre modelaj, dar şi despre păsări. Le sunt alături în această călătorie pe tărâmul cunoaşterii tainelor modelajului muzeograful Lila Gima, specialistul doctor Mirela Ridiche şi artistul plastic Mihaela Georgescu, profesor de arte plastice în cadrul Palatului Copiilor Craiova, filiala Filiaşi.
„Secţia de Ştiinţele Naturii oferă o nouă alternativă de petrecere a timpului liber atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Pe de altă parte, «Şcoala de vară – Bios Art în vacanţă» este şi o modalitate de promovare a patrimoniului secţiei. Suprizele pentru copii sunt plăcute. Dacă săptămâna trecută a avut loc prima şedinţă de modelaj în lut, la care cei mici au avut libertatea de a crea, de a-şi face animăluţul preferat, astăzi, pe lângă însuşirea tehnicilor de bază, specialistul secţiei, doctor Mirela Ridiche, le va prezenta un material cu date deosebite, importante şi atractive despre animale şi păsări“, precizează Lila Gima, muzeograf. Pornind de aici, micuţii au realizat păsări, după ce artistul plastic le-a mai dezvăluit câteva dintre tehnicile modelajului. Interesul este mare, curiozitatea pe măsură, iar mânuţele se frământă în aşteptarea lutului. „Am confecţionat animăluţe, oameni de zăpadă. Am văzut pe o hârtie un elefant făcut din lut şi aş vrea să modelez şi eu unul când o să mai cresc“, spune Ştefan, în vreme ce Theodora, fascinată de jocul „Roata olarului“, vrea să facă nu numai farfurii mici pentru păpuşele, ci şi lucruri mai grele, cum ar fi o vază cu flori, aşa că a ales atelierul de modelaj.

Fascinaţia picturii

Forfotă şi emoţie şi la Casa Băniei, în cadrul unui alt atelier, cu alţi ucenici, ceva mai mari şi mai experimentaţi, căci ei studiază deja tehnica picturii la Liceul de Artă „Marin Sorescu“. Stau aplecaţi asupra unor icoane pe lemn. Îndrumător le este artistul plastic Doru Dragomir. Foiţele de aur sunt deja puse pe lemn. Emulsia de ou şi tempera aşteaptă să desăvârşească opera odată ce mâinile iscusite ale viitorilor pictori iau pensulele în mână. „Este interesant şi captivant“, recunoaşte Maria, iar bucuria reuşitei i se citeşte pe faţă. Nu realizează acum prima icoană, căci în anii ce s-au scurs, în vacanţele de vară anterioare, nu a putut sta departe de pictură şi, sub îndrumarea artiştilor plastici craioveni care le-au călăuzit paşii în cadrul acestor ateliere, şi-a desăvârşit tehnicile, iar astăzi continuă să meargă pe drumul cunoaşterii, condusă de focul lăuntric al creaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS