35.4 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateNUP pentru fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop, în cazul conflictului de interese

NUP pentru fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop, în cazul conflictului de interese

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Liviu Pop, fost ministru interimar al Educaţiei şi actual senator, în dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a reclamat că ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), informează Mediafax.ro citând surse judiciare. Procurorii au apreciat că în această cauză nu se poate reţine săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii. Contactat de Mediafax, Liviu Pop nu a dorit să comenteze informaţia, arătând că va prezenta lămuriri la momentul oportun.

Casa de avocatură „Boştină şi Asociaţii” a transmis un comunicat în care arată că l-a asistat pe fostul ministru al Educaţiei Liviu Marian Pop în ancheta ANI şi confirmă că PÎCCJ a dispus neînceperea urmăririi penale. „În urma solicitărilor venite din partea presei, casa de avocatură Boştină şi Asociaţii confirmă că l-a asistat pe domnul Liviu Marian Pop, fost ministru interimar al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi actual senator în Parlamentul României, atât în derularea verificărilor efectuate de Agenţia Naţională de Integritate, cât şi ulterior în faţa reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Parchetul a fost sesizat prin adresa nr. 51086/G/1I/9.11.2012 emisă de Agenţia Naţională de Integritate (A.N.l.) care a susţinut faptul că a identificat elemente de încălcare a legislaţiei penale sub aspectul posibilei săvârşiri a infracţiunilor prevăzute de art.2531  alin.1 Cod penal şi art.248 Cod penal”, se arată în comunicat.

Avocaţii precizează că, în cauză, PÎCCJ a comunicat soluţia dată în dosarul nr. 48/P/20l3, dispunând „neînceperea urmăririi penale deoarece nu există întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni”.  În aceeaşi cauză, faţă de infracţiunea prevăzută şi pedepsită de art. 248 Cod penal aceeaşi soluţie, „de neînceperea urmăririi penale deoarece nu există întrunte elementele constitutive ale acestei infracţiuni”, fusese dispusă anterior de DNA.

„Această decizie nu mai poate fi atacată de către Agenţia Naţională de Integritate, fiind astfel irevocabil infirmate concluziile raportului de evaluare al ANI”, a afirmat în comunicat, Ovidiu Mihuţ, avocat partener în cadrul casei de avocatură Boştină şi Asociaţii, cel care a condus echipa de avocaţi implicaţi în acest caz.

În noiembrie 2012, ANI l-a reclamat la Parchetul instanţei supreme pe Liviu Pop, întrucât, în calitate de ministru interimar al Educaţiei, ar fi avantajat patrimonial FSLI, unde a fost secretar general anterior preluării portofoliului ministerial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS