15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine-l ţine în braţe pe primarul Beznă?

Cine-l ţine în braţe pe primarul Beznă?

Prefectura Dolj se codeşte să-l elibereze din funcţie pe primarul pedelist de la Argetoaia, declarat irevocabil în conflict de interese.

Ieri, s-au împlinit două luni de când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că primarul comunei doljene Argetoaia, Mircea Beznă (PDL), a fost în conflict de interese. Nici până acum Prefectura Dolj nu a luat o decizie în sensul eliberării lui din funcţie şi organizării de alegeri locale parţiale în localitatea amintită.

Soţul – angajator, soţia – angajată

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat conflictul de interese cu doi ani în urmă. Fapta care i se imputa primarului de la Argetoaia a fost descrisă într-un comunicat al ANI din 27 iunie 2011: „În data de 15.06.2006, domnul Beznă Mircea, în calitatea de primar și reprezentant legal al Primăriei Argetoaia, a încheiat un contract individual de muncă între Primăria Argetoaia și doamna Beznă Geta, soția dânsului, privind încadrarea acesteia în funcția de referent în cadrul Primăriei Argetoaia, încălcând, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) al Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările şi completările ulterioare. (…) Pe 30.06.2006, domnul Beznă Mircea semnează Dispoziția nr. 541 privind încadrarea doamnei Beznă Geta în funcția de referent în cadrul Primăriei Comunei Argetoaia“.
Beznă n-a fost de acord cu situaţia de conflict de interese constatată de ANI, contestând în justiţie raportul de evaluare nr.73242/G/II/20.06.2011 emis de această instituţie şi solicitând anularea acestuia. Curtea de Apel Craiova i-a dat dreptate pe 23 aprilie 2012, însă ANI a făcut recurs. Şi a câştigat.

Prefectul tot aşteaptă referatul secretarului

Prin decizia nr. 5226 din 9 mai 2013, instanţa supremă a casat sentinţa Curţii de Apel Craiova, iar pe fond a respins irevocabil acţiunea lui Mircea Beznă, ca neîntemeiată. În acest caz, potrivit Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, „persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului“.
În baza acestei hotărâri judecătoreşti, prefectul Marius Deca ar fi trebuit să emită un ordin prin care să constate încetarea de drept a mandatului primarului, înainte de expirarea duratei normale, în baza art. 15 din Legea nr. 393/2004, actualizată, privind Statutul aleşilor locali. N-a făcut-o, însă, până acum, deşi ANI i-a trimis o copie a hotărârii judecătoreşti a instanţei supreme privind conflictul de interese al primarului din Argetoaia. „Aşteptăm ca secretarul comunei Argetoaia să ne înainteze un referat, în care să precizeze motivul încetării mandatului de primar. Este o formalitate pe care legea o cere“, declara prefectul de Dolj, Marius Deca, cu două săptămâni în urmă.

Cazul Beznă, pasat la MAI

Spre mirarea juriştilor de la Prefectura Dolj, nici până ieri nu fusese întocmit şi înaintat la prefectură referatul amintit. Dimpotrivă, în loc de referatul aşteptat, juriştii prefecturii au primit o adresă din partea primarului încă în funcţie, prin care acesta le aduce la cunoştinţă că a formulat o contestaţie în anulare împotriva hotărârii instanţei supreme. Căile extraordinare de atac nu sunt, însă, suspensive de executare, aşa că Mircea Beznă trebuia, totuşi, demis de prefect. Însă, asta nu s-a întâmplat. De ce? O explicaţie ar fi că funcţionarii Prefecturii Dolj n-au ştiut să-i explice prefectului care este soluţia legală, în condiţiile în care comuna Argetoaia are vacant postul de secretar, atribuţiile secretarului fiind deţinute de alt funcţionar – Dragoş Vînătoru. „Am trimis la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) o solicitare pentru un punct de vedere şi aşteptăm răspunsul, ca să ştim ce să facem în acest caz“, a declarat ieri prefectul Marius Deca.
Am dorit să aflăm şi noi de ce Dragoş Vînătoru nu a întocmit şi înaintat până în prezent referatul amintit. Cel care ţine loc de secretar al comunei Argetoaia a refuzat să ne ofere un punct de vedere prin telefon, solicitând să-i înaintăm o cerere scrisă în acest sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS