19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTren de marfă deraiat în Canada - 5 morţi şi 40 de dispăruţi

Tren de marfă deraiat în Canada – 5 morţi şi 40 de dispăruţi

Cinci morţi şi 40 de dispăruţi este bilanţul provizoriu al unui accident feroviar produs ieri într-un orăşel din provincia Quebec. Eploziile provocate de deraierea unui tren de marfă ce transporta ţiţei au distrus o parte din centrul localităţii, a declarat un pompier canadian pentru AFP.

„Erau cel puţin 50 de persoane în barul din Lac-Megantic, oraş cu 6.000 de locuitori, situat la 250 de kilometri est de Montreal. „Nu a rămas nimic“, a declarat pompierul, sub protecţia anonimatului. Un val de petrol în flăcări a distrus clădirea, a adăugat el.
Cel puţin patru vagoane-cisternă încărcate cu ţiţei, dintr-un convoi de 77 de vagoane, au explodat ieri-dimineaţă la ora 1.20, 5.20 în România, forţând evacuarea a cel puţin 2.000 de persoane şi distrugerea totală sau parţială a circa 40 de clădiri.
Postul public Radio Canada anunţa ieri, într-un prim bilanţ, că 60 de persoane au dispărut în urma accidentului din Lac-Megantic.

Trenul, fără mecanic de locomotivă

Este posibil ca accidentul să fi fost produs de un incident mecanic. Un purtător de cuvânt al companiei, Christophe Journet, a declarat pentru AFP că, înainte de catastrofă, trenul fusese oprit în satul vecin, Nantes, pentru a se face schimbul de echipă, şi că, din motive necunoscute, trenul a început „să avanseze, să se mişte în pantă până în Lac-Megantic“, în timp ce sistemele de frânare erau active. Drept urmare, „nu exista nici un mecanic la bordul trenului“ atunci când acesta s-a pus în mişcare, a declarat el.

72 de vagoane transportau 100 de tone de petrol fiecare

Convoiul aparţinea companiei americane The Montreal Maine&Atlantic şi număra cinci locomotive şi 77 de vagoane. Acesta transporta petrol din statul american North Dakota (nord), potrivit vicepreşedintelui departamentului de marketing al companiei, Joe McGonigle.
Autorităţile din Quebec au vorbit despre 72 de vagoane care transportau 100 de tone de petrol fiecare. „Aproximativ zece vagoane au fost securizate şi retrase din convoi“, a declarat agenţia guvernamentală Urgence Quebec, într-un comunicat.
Accidentul a creat o ciupercă de foc imensă. Aproximativ 150 de pompieri se luptau ieri cu flăcările, dintre care mai mulţi veniţi din statul american Maine, situat la 25 de kilometri sud de oraş.
Aproximativ 40 de clădiri ar fi fost distruse total sau parţial de flăcări, potrivit Urgence Quebec.
Martorii au povestit că au auzit aproximativ şase explozii mari în timpul nopţii.

 

Avion în flăcări în San Francisco

Un Boeing 777 al companiei sud-coreene Asiana Airlines care venea din Seul a ratat aterizarea şi a luat foc pe aeroportul din San Francisco, sâmbătă, după ce coada avionului a lovit pista, provocând moartea a două persoane şi rănirea altor 182, dintre cele 307 aflate la bord.
Cele două persoane care au murit sâmbătă sunt pasageri de naţionalitate chineză, a declarat duminică preşedintele general al companiei sud-coreene, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează AFP.
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS