36.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateFraudă cu fiţuici şi telefoane, la matematică

Fraudă cu fiţuici şi telefoane, la matematică

http://www.youtube.com/watch?v=a51kSUFB4YU

Ieri a avut loc proba obligatorie a profilului, susţinută la matematică de cei de la profil real, vocaţional şi tehnologic, şi la istorie de elevii de la profil uman şi pedagogic. Examenul s-a finalizat cu patru eliminaţi pentru tentativă de fraudă.

Trei dintre candidaţii eliminaţi au încercat să fraudeze examenul la matematică, folosind telefoanele mobile şi fiţuici. Nici la istorie, proba nu s-a derulat fără incidente. Un candidat a încercat şi el să dea răspunsul la întrebări folosind tradiţionala fiţuică. Unele dintre eliminări au avut loc tot la centrele de examen la care s-au semnalat astfel de „evenimente“ şi la probele anterioare. „Au fost eliminaţi din nou la Călăraşi şi Colegiul Tehnic «Costin Neniţescu», dar avem şi centre unde nu au mai fost anterior astfel de evenimente, cum ar fi  Liceul «Traian Vuia» şi Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate. Pot să spun că la matematică, dintre cei trei eliminaţi, unul avea o cască în ureche, unul – hands free, iar al treilea avea şi telefon, şi fiţuici“, a precizat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat. Tot la matematică s-au înregistrat şi cei mai mulţi absenţi. „Din cei 6.350 de candidaţi înscrişi pentru această probă, 493 au absentat. Potrivit datelor din centre, 17 absenţi sunt la istorie şi restul la matematică“, a mai spus vicepreşedintele comisiei de bacalaureat din  judeţul Dolj.

Perlele elevilor

În ceea ce priveşte subiectele, părerile au fost împărţite. Candidaţii care nu s-au pregătit destul pentru examen au avut propria variantă când a fost vorba să spună care au fost cerinţele la matematică. „Nu mai ţin minte ce subiecte am avut. Au fost unele cu f de x. Am avut şi cu cosinus. Ne-au cerut să calculăm produsul consinusului. Au fost grele“, a precizat Adrian Colac, de la centrul de examen organizat la Liceul Trasporturi Căi Ferate. Candidatul este totuşi optimist în privinţa rezultatului. „Eu mă aştept să promovez, dar nu sunt sigur“, a spus Adrian. La o notă de trecere la matematică se aşteaptă şi alt coleg al său, Alexandru Tâmburescu. „La toate cele trei subiecte am reuşit să rezolv cerinţele. Am făcut de 8, dar mă aştept să iau şase“, a spus elevul. La întrebarea ce cerinţe a avut, candidatul nu a prea ştiut ce trebuia să rezolve în timpul cât a stat în sala de examen. „Nu îmi mai aduc aminte exact cerinţele. A fost cu cos de x-uri“.  

Speranţe pentru cei care au învăţat

La polul opus s-au aflat candidaţii care au învăţat pentru bacalaureat. „Am dat examenul la istorie şi am avut subiectele care se dau în fiecare an, comunismul la prima parte, proiectele prepaşoptiste la a doua parte şi statul modern la ultima parte. Le-am repetat şi pentru clasă, şi pentru simulări. Nu a fost deloc greu“, a precizat Camelia Bărbulescu, candidată la centrul de examen de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ din Craiova. De altfel, nici matematica nu a pus prea multe probleme pentru cei de la profilul real, care au avut subiecte mai dificile. „Nu a fost greu. Eu chiar am făcut“, a spus Camelia Bărbulescu, de la centrul de examen organizat la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. Şi profesorii au dat asigurări că subiectele au fost uşoare. „Nu vor fi prea multe note sub 7“, a precizat unul dintre profesori, care susţinea elevii de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“. Subiectele nu foarte dificile au adus speranţă şi părinţilor. „Fiica mea dă examenul a doua oară pentru că anul trecut la matematică a fost foarte dificil. M-aş bucura să se fi simplificat pentru că este ruşinos ca trei sferturi din tinerii noştri să nu promoveze acest examen, în condiţiile în care această ţară are numai exigenţe, nu şi locuri de muncă. Şi mai este un aspect. La clasă nu sunt pregătiţi să facă faţă unui astfel de examen. Profesorii le pun note mari, dar, de fapt, ei au multe minusuri pe care le constată la examen“, a spus Gabriela Vladu, una dintre mămicile candidaţilor care au susţinut bacalaureatul la matematică.

Mâine, ultima probă

Prima sesiune a bacalaureatului ia sfârşit mâine, cu proba la alegere din aria profilului. Candidaţii care vor fi eliminaţi pentru tentativă de fraudă nu vor mai beneficia de recunoaşterea notelor obţinute până acum.
„Ştiu că s-a creat o isterie la nivel naţional. Aş vrea să se înţeleagă faptul că nici o eliminare nu s-a produs din reaua-voinţă a supraveghetorilor, nu a fost nimeni eliminat pentru că a întors capul sau a cerut voie să meargă să bea apă, ci pentru că s-a descoperit asupra lui un obiect interzis de art. 56, alin. 2, din Metodologia pentru bacalaureat. Metodologia se aplică deja de patru ani, la intrarea în centrul de examen şi la intrarea în sala de examen este scris mare pe uşă tot ce are legătură cu acest aspect. De aceea, pentru ultima zi de examen, sperăm ca măcar în ceasul al doisprezecelea să înţeleagă cât de mult pot pierde din acest motiv“, a precizat inspectorul şcolar Alexandrina Năstase. De asemenea, candidaţii trebuie să aibă în vedere că accesul în sala de examen se face în intervalul orar 7.30 – 8.30. Primele rezultate ale probelor scrise se vor afişa luni, 8 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS