19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedinţia lituaniană a UE: Subiectul Schengen se află pe agenda provizorie pentru consiliul JAI din decembrie

Preşedinţia lituaniană a UE: Subiectul Schengen se află pe agenda provizorie pentru consiliul JAI din decembrie

Preşedinţia lituaniană a Consiliului Uniunii Europene (UE) intenţionează să pună pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din decembrie o discuţie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, a declarat astăzi ambasadorul Lituaniei la UE, Raimundas Karoblis, în conferinţa de presă de prezentare a priorităţilor noii preşedinţii. Potrivit Agerpres.ro, Karoblis a menţionat că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen figurează pe agenda provizorie pentru reuniunea Consiliului JAI din decembrie, adăugând că aşteaptă ca rapoartele Comisiei Europene (CE) privind progresele realizate de cele două ţări în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) să conţină evaluări pozitive.

„Nu este un dosar uşor, este un proces dificil care necesită unanimitate, şi mai multe state membre au încă, după impresia noastră, preocupări justificate. Este necesar să depunem eforturi şi noi, dar România şi Bulgaria vor trebui probabil să lucreze cu aceste ţări în cadrul Consiliului şi să arate un real progres pe plan intern”, a spus Raimundas Karoblis.

Reprezentantul permanent al Lituaniei la UE a mai apreciat că, luând în considerare situaţia prezentă, este nevoie de „ceva dinamism” în acest dosar.

Concluziile reuniunii JAI din martie, unde aderarea României şi Bulgariei a figurat nu ca decizie, ci ca discuţie privind stadiul implementării acquis-ului Schengen, menţionează că subiectul trebuie să fie reluat până la sfârşitul anului 2013, în vederea stabilirii căilor de urmat pe baza abordării în două etape. Ministrul de interne Radu Stroe a declarat atunci că problema rapoartelor CE din cadrul MCV, care urmează a fi prezentat de executivul comunitar tot în luna decembrie, a fost abordată în timpul discuţiilor de Olanda, Germania şi de Finlanda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS