20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea Constituţională dezbate reducerea pragului de prezenţă la referendum

Curtea Constituţională dezbate reducerea pragului de prezenţă la referendum

Curtea Constituţională dezbate, în şedinţa de astăzi, sesizarea PDL, UDMR şi PPDD asupra proiectului de lege privind reducerea la 30% pragului de prezenţă la referendum, informează curierulnational.ro. Pe 29 mai, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că PDL, UDMR şi PPDD vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

Toader a făcut acestă precizare după ce proiectul de lege a fost adoptat de plen cu 221 voturi „pentru”, 73 „împotrivă” şi 2 abţineri. Mircea Toader a arătat că atrage atenţia că, dacă această lege de reducere a pragului de prezenţă la referendum va fi pusă în aplicare, orice primar din România va putea fi schimbat de 25% dintre cetăţenii de acolo şi acest lucru se poate întâmpla şi preşedinţilor consiliilor judeţene, ceea ce nu este normal.
Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 voturi pentru, 73 împotrivă, şi două abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor. Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu acest proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS