15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMiniştrii sănătăţii din UE au aprobat o serie de măsuri pentru înăsprirea legislaţiei privind produsele din tutun

Miniştrii sănătăţii din UE au aprobat o serie de măsuri pentru înăsprirea legislaţiei privind produsele din tutun

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat astăzi, la Luxemburg, în cadrul Consiliului Ocuparea forţei de muncă, Politică socială, Sănătate şi Protecţia consumatorilor (EPSCO), o serie de măsuri pentru combaterea fumatului, în ciuda puternicelor presiuni ale industriei de profil, informează Agerpres.ro citând agenţiile internaţionale de presă. Principalele două dispoziţii adoptate se referă la obligativitatea de a afişa imagini de avertizare asupra pericolelor fumatului, imagini care să acopere 65% din suprafaţa pachetului, şi respectiv la interzicerea aromelor puternice, precum mentolul.

Negocierile au fost dificile şi poziţia adoptată în cele din urmă de miniştrii sănătăţii reprezintă un compromis smuls cu mari eforturi mai multor miniştri ai sănătăţii care au acordat mai multă atenţie intereselor industriei tutunului decât sănătăţii publice, a subliniat preşedinţia irlandeză. „Nu trebuie să sacrificăm vieţile copiilor noştri pentru interesele industriei. Tutunul provoacă moartea a 700.000 de europeni în fiecare an”, a declarat ministrul sănătăţii din Irlanda, James Reilly, în deschiderea dezbaterii.

Germania, Italia, Grecia, Portugalia şi Bulgaria s-au coalizat pentru a limita avertismentele privind pericolele pentru sănătate la 65% din suprafaţa totală a pachetului de ţigări, faţă de 75% cum prevedea propunerea Comisiei Europene din decembrie anul trecut. De asemenea, o minoritate de blocaj a reuşit să împiedice adoptarea unei interdicţii privind comercializarea ţigărilor „slim”, una dintre prevederile propunerii Comisiei Europene care a suscitat mari discuţi, şi faţă de care s-a opus şi România în trecut. Acordul este considerat totuşi un mare progres, a declarat un negociator, în condiţiile în care în prezent avertismentele de pe pachetele de ţigări sunt limitate la 40% din suprafaţă.

Parlamentul European urmează să-şi exprime poziţia asupra măsurilor adoptate de Consiliu şi este foarte posibil să nu fie de acord cu anumite dispoziţii, precum autorizarea vânzării ţigaretelor „slim” şi reducerea cu 10% a suprafeţei avertismentelor privind pericolele fumatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS