16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpânzurători în Târgul „Caracal“

Spânzurători în Târgul „Caracal“

Lucrările la noul târg de săptămână de pe strada Caracal nr. 172B avansează în ritm de melc. Autorităţile amână să prezinte public contractul chiriei de 15.000 euro/lună pentru această locaţie şi autorizaţia în baza căreia se execută lucrările.

Reporterii GdS au fost ieri la locaţia noului târg de săptămână, care se construieşte pe strada Caracal nr. 172B, pentru a vedea cum au avansat lucrările în ultima săptămână. După cum se poate observa din imagini, muncitorii au mai înălţat câteva rânduri de pari din lemn. Unii stâlpi au căpătat aspect de spânzurătoare, probabil pentru a face loc acoperişului. Reamintim, firma Texind SA a solicitat, pe 7 iunie 2013, certificatul de urbanism pentru „amplasare construcţii provizorii uşoare din lemn tip hală şi amenajare târg zilnic“. Certificatul de urbanism este însă un act premergător autorizaţiei de construire. GdS a sesizat problema la începutul acestei săptămâni („Târgul „Caracal“, obiectiv neautorizat“ – luni, 17 iunie) şi a solicitat informaţii suplimentare atât Primăriei Craiova, cât şi Poliţiei Comunitare – instituţii care nu ne-au furnizat nici un răspuns până în prezent. Reamintim, începând cu luna martie 2013, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL plăteşte 15.000 euro/lună pentru cei 32.000 mp de teren pe care i-a închiriat la adresa amintită. Contractul, încheiat de societatea patronată de Consiliul Local (CL) Craiova cu Texind SA, a produs deja o datorie de 60.000 de euro, deşi SC Pieţe şi Târguri SRL nu a desfăşurat nici o activitate economică specifică în această locaţie. Firma Texind este controlată, prin societatea Redexim SRL, de fostul lider PSD Andi Gaiu.

„Toate contractele la vedere!“

Scandalul declanşat de acest contract a fost subiect de dezbatere şi în emisiunea „Contrasens“, difuzată marţi, începând cu ora 16.00, la Radio Sud şi GDS TV, pe site-ul www.gds.ro. „Eu nici nu cred că există acest contract. Nu-i normal, dacă există acest contract, să nu fie prezentat consiliului local. Nu-i normal, în condiţiile în care SC Pieţe şi Târguri SRL a avut de la primărie un teren foarte mare şi foarte bun, în zona Valea Şarpelui“, a spus consilierul municipal Marian Vasile, invitat la emisiune. „Eu îi sfătuiesc pe toţi: toate contractele la vedere! Să nu facă precum struţul. Au impresia că, dacă ascund acel contract… Eu l-aş fi arătat de prima dată. Este posibil să greşeşti, nu este nici o problemă, se îndreaptă acea greşeală. Dar dacă faci cu rea-intenţie şi sper eu să nu fie cu rea-intenţie, este cu totul şi cu totul altceva“, a afirmat consilierul local Ionel Pană, invitat la emisiunea „Contrasens“.
Pe 11 iunie, am depus la sediul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL o solicitare în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, prin care am solicitat următoarele informaţii: valoarea lucrărilor executate de Texind SA, tipul lucrărilor executate, furnizarea unei copii a contractului dintre cele două părţi. Într-un interviu acordat GdS pe 29 decembrie 2012, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Cătălin Resceanu, afirma: „Târgul de săptămână e un subiect delicat în momentul ăsta. Actualul târg de la Romaneşti urmează să se mute acolo, aşa că nu prea mai are sens să investim în el. Pentru altul nou, avem în vedere mai multe locaţii, să vedem pe care dintre ele o s-o alegem“. La doar zece zile distanţă, în prima zi de muncă a anului 2013 (8 ianuarie), Cătălin Resceanu semna deja un contract cu firma Texind SA prin care plătea chirie de 15.000 euro/lună pentru locaţia de pe str. Caracal nr. 172B. Toate termenele avansate de Cătălin Resceanu pentru amenajarea noului târg au fost depăşite. Lucrările, executate, se pare, de firma Texind SA, avansează în ritm de melc. Contactat telefonic, Andi Gaiu ne-a transmis că se află în străinătate şi ne-a sfătuit să ne adresăm primăriei pentru a afla când trebuie ca firma Texind SA (societatea pe care o controlează) să finalizeze lucrările de amenajare la noul târg.
Bogdan Groşereanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS