17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConcertele din centru - distracţie pentru unii, povară pentru alţii

Concertele din centru – distracţie pentru unii, povară pentru alţii

http:http://www.youtube.com/watch?v=kGaI2hx2aX4

Concertele organizate în Piaţa „Mihai Viteazul“, unele după altele, au ajuns să îi exaspereze pe locuitorii din zonă care se plâng de zgomot şi mizerie. Ceilalţi craioveni, în special tinerii, însă sunt de acord cu spectacolele care au loc în centru.

„Nu mai organizaţi mari spectacole muzicale în Piaţa «Mihai Viteazul’» Într-o zonă limitată de blocuri şi betoane, audiţia e execrabilă. E un huruit continuu preluat prin vibraţii de structurile de rezistenţă ale blocurilor şi placa de beton dintre ele. Viaţa locatarilor devine un calvar. Vibrează ferestre, pereţi, lustre… Intruziunea fonică e totală, nu mai putem vorbi la telefon, privi la TV, dormi sau desfăşura un trai normal“. Acesta e doar un fragment al „scrisorii“ semnate de un locuitor din zona centrală pe site-ul domnuleprimar.ro, G. Machirdan.
Şi alt craiovean care se „bucură“ de aceste manifestări ne-a scris pe adresa [email protected], spunând că „nu poţi trece cu o fetiţă pe un gang unde la zid sunt înşiraţi câte doi-trei bărbaţi, urinând pe pereţi, iar noi făcând slalom printre bălţile de urină. Există o anume exasperare a locuitorilor din centrul Craiovei legată de curăţenia, ordinea şi liniştea publică. Primăria e total absentă“, încheia cititorul.

„Intră pe gangul acela şi îşi fac nevoile“

Lucrurile nu stau altfel atunci când coborâm din mediul virtual şi ajungem pe stradă, acolo unde oamenii îşi exprimă, la fel de vocal, nemulţumirea. Gangurile care duc către blocurile din zona centrală te întâmpină cu un miros care-ţi mută nasul, iar oamenii care mătură aceste zone spun că este mizerie destul de multă după concerte. „Eu locuiesc la blocul 150, apartamentul Femina. Intră pe gangul acela şi îşi fac nevoile, nu spun că îmi bagă sub geam mici şi alte grătare, deci nu poţi desface geamul sub nici o formă. În bloc, sunt mai mulţi bătrâni, într-adevăr, care nu mai au timp să se mai ducă, să mai reclame. Trimit, într-adevăr, şi fac curăţenie, dar până atunci, noi trăim într-un focar de mizerie, de infecţie. Nu ştiu dacă e bine ca centrul să devină aşa ceva“, povesteşte Dan Pătru, unul dintre locatarii nemulţumiţi.
Deşi unii ar crede că cei ce locuiesc în centru se bucură de privilegiul de a privi şi asculta de la ferestre un concert fără să se înghesuie în mulţime, ei bine, lucrurile nu stau chiar aşa. Mircea Stoica, alt craiovean care locuieşte în zona centrală, spune că „Nu numai că rămâne mizerie, dar e şi foarte mult zgomot. Cred că ar trebui în altă parte găsit. Chiar stau aproape de centru şi e foarte mult zgomot. Vă daţi seama, sâmbăta, duminica sunt zile în care oamenii se mai odihnesc“. Alţi locatari din zonă cred că ar fi bine ca aceste concerte să se ţină în altă parte. „Să facă curăţenie şi să fie un pic mai ordine! Concertele ar trebui să se ţină la velodrom, în parc, nu în centrul oraşului“, crede Mănel Bărbulescu.

„Este şi o parte rea, dar trebuie să o acceptăm“

Alţii, care nu locuiesc în zona centrală, deşi încearcă să se pună în locul oamenilor afectaţi de aceste concerte, spun că ele sunt binevenite. „Nu sunt de părerea asta, cu toate că nu locuiesc aici, dar nu mi se pare mizerie. Acuma, ce să facem, sunt două trei-ore… Bine, poate e un disconfort pentru locatarii de aici, nici eu nu m-aş simţi prea bine. Dacă sunt două-trei pe an, în centru e cel mai bine“, consideră Aurel Miu. Un tânăr craiovean, Nicolae Tuiu, vede lucrurile din prisma propriei vârste: „Este mizerie după concerte, dar nu poate fi Craiova un oraş cultural dacă nu există muzică. Tineretul are nevoie de evenimente, până la urmă este şi o parte rea, dar trebuie să o acceptăm. Este mai mult bine decât rău“.
Craiovenii nemulţumiţi din această zonă nu vor avea o pauză de linişte prea mare până la următorul concert. Un post de televiziune central îşi va sărbători, în curând, în Piaţa „Mihai Viteazul“, aniversarea a opt ani de activitate. Gazeta de Sud a încercat să obţină un punct de vedere de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului Dolj, care se ocupă cu măsurarea zgomotului, însă reprezentanţii nu au răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS