16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParlamentarii îi pun pe miniştri la adăpost

Parlamentarii îi pun pe miniştri la adăpost

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, ieri, un amendament prin care este modificat articolul privitor la urmărirea penală a membrilor guvernului, în sensul eliminării atribuţiilor şefului statului în această situaţie.
Membrii comisiei de revizuire a Constituţiei au adoptat un amendament al UDMR, prin care sunt eliminate atribuţiile preşedintelui României în ceea ce priveşte posibilitatea de a cere urmărirea penală a unui ministru sau de a-l suspenda din funcţie.
„Parlamentul, în şedinţă comună a celor două camere, are dreptul exclusiv de a cere urmărirea penală a primului-ministru şi a membrilor guvernului, pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. În cazul aprobării cererii de urmărire penală a membrilor guvernului, primul-ministru va înainta preşedinţilor celor două camere ale parlamentului o cerere motivată de suspendare din funcţie a acestora. Suspendarea din funcţie se va decide în şedinţa comună a celor două camere. Trimiterea în judecată a unui membru al guvernului atrage suspendarea lui de drept din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“, este noua formă a articolului 109, alineatul 2 din Legea fundamentală, adoptată de comisia de revizuire.
În actuala formă a Constituţiei, la articolul 109, alineatul 2 menţionează că „numai Camera Deputaţilor, Senatul şi preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“.
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS