15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLazea, BNR: Elitele au dispreţuit „talpa ţării“

Lazea, BNR: Elitele au dispreţuit „talpa ţării“

Una dintre erorile fundamentale ale elitelor româneşti pe tot parcursul istoriei moderne a fost că au crezut că soarta celor mulţi şi nevoiaşi este irelevantă pentru dezvoltarea economică, a declarat ieri Valentin Lazea (foto), economistul-şef al BNR.
„Cu alte cuvinte, că se poate dezvolta România, chiar dacă «talpa ţării» o duce prost. Capitalismul românesc după ‘89 nu a adus nimic nou sub soare, iar inegalităţile s-au accentuat şi s-a menţinut dezinteresul pentru «talpa ţării»“, a spus Lazea la lansarea unui studiu privind evoluţia capitalismului în România.
El a menţionat că declaraţia este făcută în nume personal, fără să reprezinte poziţia băncii centrale.
„Voi exemplifica acest dispreţ sau dezinteres al elitelor pentru «talpa ţării» cu patru exemple, patru politici care nu au ţinut deloc cont după 1990 de ceea ce se va întâmpla cu «talpa ţării»“, a adăugat Lazea.
Unul dintre aceste exemple este eliminarea repartiţiilor obligatorii la ţară pentru medici şi profesori.
„Era clar că dacă nu laşi o formă care să trimită profesori sau medici la ţară va duce la depopularea acelor zone. Nu a interesat acest aspect elitele româneşti“, a spus Lazea.
De asemenea, sistemul pensiilor ocupaţionale, împărtăşit mai ales la sfârşitul anilor ‘90 de mai multe categorii profesionale, printre care avocaţii, este alt exemplu invocat de Lazea.
Cota unică este o altă măsură care, la nivel microeconomic, a avut un plus, însă la nivel macro a avut minusuri, consideră Lazea.
„A fost o măsură prociclică şi a pus gaz pe foc într-o perioadă în care economia era şi aşa în fierbere, şi a fost un minus şi din punct de vedere social“, a afirmat Lazea.
Alt aspect menţionat de el este neglijarea dezvoltării căilor ferate, mijloc de transport utilizat în special de persoanele nevoiaşe, care au beneficiat de fonduri semnificativ mai mici faţă de transportul rutier.
„Dar şi talpa ţării caută rente şi răspunsul politicilor la această nepăsare a fost prin politici populiste. Vă dau trei exemple: preţ scăzut la energie şi gaz pentru toată lumea, alocaţii pentru copii pentru toată lumea, abonamente gratuite pe transport pentru toţi pensionarii, că merg, că nu merg. Toate aceste măsuri nu au redus decalajul între bogaţi şi săraci, ci au însemnat resurse irosite“, a arătat Lazea.
Reprezentantul BNR a concluzionat că, istoric, elitelor nu le-a păsat de săraci, săracii au extras rente de unde au putut, iar statul a răspuns cu politici populiste.
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS