11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUngaria: Nivel record al Dunării la Budapesta

Ungaria: Nivel record al Dunării la Budapesta

Dunărea a atins la primele ore ale zilei acestei zile un nivel record de 8,83 metri la Budapesta, informează Agerpres.ro. Digurile de protecţie ridicate pe cursul fluviului în Ungaria rezistă, însă cel mai înalt nivel în capitală este aşteptat mâine dimineaţă. Menţionăm că la precedentele precipitaţii puternice din 2006, nivelul Dunării la Budapesta a fost de 8,60 metri. „Vârful se apropie de centrul ţării, ne aşteaptă două zile extrem de importante”, a declarat astăzi premierul Viktor Orban la Esztergom (circa 50 de kilometri nord-vest de Budapesta), unde şi-a petrecut noaptea. „Trebuie ca acum să ne adunăm toate forţele”, a mai spus el, adăugând că Parlamentul ar urma să aprobe mâine prelungirea stării de urgenţă. Descreşterea Dunării la Budapesta ar urma să dureze 7-8 zile, malurile putând fi din nou practicabile abia când nivelul apei va reveni la 6,50 metri.

Ieri după-amiază, aversele puternic au determinat o creştere a nivelului apelor de 30-50 centimetri în centrul zonei Buda timp de câteva ore, din cauza canalizărilor înfundate, însă apa a fost pompată rapid în fluviu. Voluntari şi personal anticatastrofă au lucrat 24 de ore din 24 în vestul şi nord-vestul ţării, unde toate recordurile privind nivelul apei au fost depăşite ieri, însă nivelul apei a început să scadă în vestul ţării.

Circa 1.000 de persoane au fost evacuate în întreaga ţară, ca măsură de precauţie. Trei sate, Pilismarot, Domos şi Kisorszi, sunt în continuare izolate şi sunt aprovizionate cu bărcile. Din moment ce scăderea nivelului apei va fi lentă, forţele de protecţie a digurilor vor părăsi abia joi judeţul Gyor-Moson-Sopron.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS