17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDobriţoiu a pus 20.000 de lei la dispoziţia DNA, prejudiciul din dosarul caselor MApN

Dobriţoiu a pus 20.000 de lei la dispoziţia DNA, prejudiciul din dosarul caselor MApN

Fostul ministru al apărării, Corneliu Dobriţoiu, a depus la o unitate bancară aproximativ 20.000 de lei, sumă ce a fost indisponibilizată de procurorii militari anticorupţie, în ancheta privind modul de dobândire a unor locuinţe de serviciu de la MApN, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Potrivit surselor citate, procurorii militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) au instituit sechestru asigurător pe unele dintre locuinţele celor cercetaţi, alături de Dobriţoiu, pentru modul de dobândire a acestora.
Aceleaşi surse au arătat că în cazul lui Dobrioţoiu nu s-a putut pune sechestru pe imobil, pentru că acesta l-a vândut, însă, în schimb, fostul ministru a depus la CEC Bank aproximativ 20.000 de lei, sumă pe care procurorii militari anticorupţie au indisponibilizat-o.
20.000 de lei este suma constatată drept prejudiciu de către anchetatori, în cazul fostului ministru al Apărării, au mai spus sursele citate.
Conform aceloraşi surse, procurorii militari anticorupţie au pus sechestru şi pe apartamentul generalului în rezervă Marcu Tudor, fratele lui Corneliu Vadin Tudor, deşi acesta nu este învinuit în acest caz.
Ancheta în acest caz continuă.
În dosarul privind achiziţia ilegală a unor locuinţe de serviciu de la MApN, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul generalilor în rezervă Corneliu Dobritoiu, fost ministru al apărării, Traian Pigui, Sergiu Medar, Gheorghe Rotaru, Mircea Chelaru, Constantin Năstase şi Floarea Şerban.
Aceştia au fost la DNA, la jumătatea lunii aprilie, fiind anunţaţi de procurori că a fost începută urmărirea penală în cazul lor, pentru că au cumpărat locuinţe de serviciu fără a respecta normele legale în vigoare.
Potrivit surselor citate, în acest dosar figurează şi numele fratele lui Corneliu Vadim Tudor – generalul în rezervă Marcu Tudor, care a primit, şi el, o locuinţă de serviciu de la MApN, în strada Mihai Eminescu nr. 102-104, casa fiind cumpărată ulterior de către acesta.
Conform unor surse judiciare, fostul ministru Corneliu Dobriţoiu a contestat la DNA decizia de începere a urmăririi penale în cazul său, pentru modul în care a cumpărat locuinţa de serviciu de la Ministerul Apărării. Contestaţia a fost respinsă de procurorul ierarhic superior din Secţia militară a DNA.
Generalul Sergiu Medar a fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate în primii doi ani de mandat ai preşedintelui Traian Băsescu. În perioada 1999 – 2005, Medar a fost şef al Direcţiei de Informaţii Militare.
Generalul Gheorghe Rotaru a fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA) şi consilier al preşedintelui interimar Crin Antonescu.
Floarea Şerban, general-maior în rezervă, a fost secretar de stat pentru Armamente la Ministerul Apărării Naţionale din mai 2012 până în aprilie 2013. Până să fie trecută în rezervă, Floarea Şerban a condus Direcţia de Legislaţie şi Asistenţă Juridică din MApN. Floarea Şerban, prima femeie general din Armata Română, a fost avansată în grad, la sfârşitul anului 2009, devenind, din general de brigadă cu o stea, general maior cu două stele.
Valoarea prejudiciului în dauna Ministerului Apărării Naţionale a fost estimat la 1,2 milioane de lei.
Sorin Frunzăverde, ministru al apărării la acea vreme, declara că majoritatea militarilor care şi-au cumpărat locuinţele de serviciu au făcut-o conform legii.

Catalin Lupăşteanu
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS