12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea Constituţională a Republicii Moldova a legalizat din nou simbolurile comuniste

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a legalizat din nou simbolurile comuniste

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat astăzi legea care interzicea utilizarea simbolurilor comuniste în scopuri politice, stabilind că este neconstituţională, informează Agerpres.ro. Decizia survine după ce, în luna martie, Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, cu sediul la Veneţia, a transmis un mesaj Curţii Constituţionale că hotărârea parlamentului de la Chişinău de a interzice simbolurile comuniste încalcă unele prevederi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Comuniştii au salutat hotărârea de astăzi a Curţii, în condiţiile în care simbolul bolşevic „secera şi ciocanul” este şi sigla Partidului Comuniştilor, formaţiune de opoziţie, care este cel mai influent partid din Republica Moldova şi care a guvernat ţara timp de peste opt ani, între 2001 şi 2009. În schimb, deputatul liberal Valeriu Munteanu, unul dintre autorii legii anulate, a declarat că va continua să caute soluţii legale ca „moştenirea sovietică să fie ştearsă”.

În iulie 2012, Parlamentul de la Chişinău a votat o lege care prevedea interzicerea simbolurilor comuniste de către partide, lege care a intrat în vigoare la 1 octombrie. Partidul Comuniştilor a atacat-o la Curtea Constituţională, instituţie care a solicitat opinia Comisiei de la Veneţia în această privinţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS