26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboi pe Policlinica Spitalului „Filantropia“

Război pe Policlinica Spitalului „Filantropia“

Scandal de proporţii între mai multe instituţii ale statului. Casa de Pensii Dolj a câştigat definitiv şi irevocabil clădirea Policlinicii 2 de pe strada Calea Severinului după un proces lung şi încâlcit cu Primăria Craiova şi Spitalul „Filantropia“. Ironia sorţii face ca oficialii Casei de Pensii să nu poată pune sentinţa în executare, deoarece spitalul refuză să plece de bunăvoie. Ca să fie tacâmul complet, clădirea în care funcţionează Casa de Pensii a fost şi ea retrocedată mai multor persoane fizice, iar Casa va fi obligată să achite chirie de mii de euro lunar.

Ea cu casă, ea fără casă. Cam aşa s-ar putea rezuma situaţia în care se găseşte Casa de Pensii Dolj, instituţie care a câştigat irevocabil un imobil în care vrea să se mute, obligată fiind să plece din actualul sediu unde funcţionează, de pe strada Mihail Kogălniceanu, pentru care ar trebui să achite chirie mai multor persoane care l-au revendicat şi câştigat în instanţă.
În urmă cu mai mulţi ani, Casa de Pensii Dolj a început un proces în care s-a judecat cu Primăria Craiova, căreia îi cerea să-i lase în deplină proprietate sediul Policlinicii 2 de pe strada Calea Severinului, o clădire cu patru etaje, alta secundară cu două etaje şi terenul aferent de peste 5.000 de metri pătraţi. Casa a iniţiat o acţiune în revendicare, susţinând că acea clădire a aparţinut fostei Case, aşa cum era ea organizată în urmă cu zeci de ani. După un proces care a durat ani, Casa de Pensii Dolj a obţinut în 2009 o sentinţă definitivă şi irevocabilă la Curtea de Apel Craiova prin care i se recunoştea dreptul de proprietate asupra clădirii. La acea vreme, clădirea se afla în proprietatea Primăriei Craiova, iar în ea funcţiona, ca şi în prezent, Policlinica Spitalului „Filantropia“. Atât primăria, cât şi spitalul au depus cereri de revizuire a sentinţei, dar au pierdut, clădirea devenind irevocabil proprietatea Casei de Pensii. Cu toate acestea, angajaţii Casei nu s-au mutat în noul sediu, deoarece Spitalul s-a opus acestui lucru, spunând că hotărârea Curţii de Apel nu îi este opozabil lui, ci primăriei. Atunci, Casa a iniţiat alt proces prin care cerea spitalului să-i lase clădirea în posesie, proces pe care l-a câştigat după circa doi ani de judecată. Nici atunci nu s-a putut bucura, însă, de sediul câştigat. Spitalul a apelat la o cale extraordinară de atac, recurs în anulare, care se va judeca în perioada următoare. În timp ce se duela în instanţă cu primăria şi spitalul pentru clădirea de pe Calea Severinului, Casa de Pensii trebuia să-şi păzească spatele să nu fie dată afară din sediul în care funcţionează în prezent, cel de pe strada Mihail Kogălniceanu. Prinsă într-un proces de revendicare cu moştenitorii fostului proprietar Graepel, Casa a pierdut în cele din urmă definitiv şi irevocabil procesul şi va trebui să achite chirie ca să nu fie dată afară din sediu.
„Acum suntem în discuţii cu reprezentanţii familiei Graepel. Ei ne-au cerut circa 6.000 de euro pe lună, dar noi suntem instituţie bugetară. În prezent, se poartă negocieri cu ei la nivelul Casei Naţionale de Pensii. Chiria va trebui să o plătim începând cu 1 martie“, a declarat directoarea Casei de Pensii Dolj, Daniela Licu. Despre procesul cu primăria şi spitalul, directoarea spune că înţelege situaţia spitalului şi că aşteaptă o soluţie după discuţiile pe care le va avea şi cu primarul Craiovei. „Arhiva noastră ocupă trei clădiri. De-a lungul timpului, primăria ne-a propus la schimb sediul Şcolii nr. 35, dar acolo am putea depozita doar arhiva. În plus, clădirea nu are spaţii adecvate pentru lucrul cu publicul. Noi nu îi vom da afară pe cei de la spital, pentru că înţelegem că nici ei nu au unde să se ducă, dar am dori să începem renovarea clădirii. Noi am dorit să semnăm cu ei un proces-verbal de predare-primire după ce am câştigat procesul. În felul acesta puteam obţine şi noi fonduri pentru realizarea unui studiu de fezabilitate care să ne spună cât ne costă renovarea“, a mai spus Licu.

Alice Gavrilă: „O să scot bolnavii în stradă“

De partea cealaltă, conducerea Spitalului „Filantropia“ a fost foarte dură când a venit vorba despre mutarea policlinicii din sediul de pe Calea Severinului. „Noi nu am primit nimic. Nu se face când vrea Casa de Pensii. Nu este normal să se mute o instituţie de birouri într-o clădire pentru public. O să scot bolnavii în stradă, să vedem ce o să fie atunci? Arătaţi-mi un singur spital care s-a mutat. Se fac demersuri pentru găsirea unei soluţii pe care vi le vom anunţa la timpul potrivit“, a declarat directoarea spitalului, Olguţa Alice Gavrilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS