30.5 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMehedinţi: Simulare de explozie urmată de incendiu

Mehedinţi: Simulare de explozie urmată de incendiu

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Drobeta” al judeţului Mehedinţi va desfăşura mâine, începând cu ora 10:00, un exerciţiu privind intervenţia în caz de explozie urmată de incendiu, la o societate de distribuţie şi încărcare a buteliilor cu GPL, situată pe str. Constructorului nr. 48, în municipiul Drobeta Turnu Severin.

Conform scenariului, pe timpul procesului tehnologic de încărcare în hala de îmbuteliere, care prezintă risc ridicat de incendiu şi explozie, din cauza defecţiunii robinetului unei butelii de aragaz, ce tocmai fusese încărcată, se produce o acumulare de gaz butan, care nu este detectată. În acelaşi timp, din cauza unei manevre bruşte între butelii, se produce o scânteie mecanică, fapt ce determină aprinderea gazului butan şi producerea unei deflagraţii. În urma exploziei, conducta de alimentare cu gaz cedează, producând scurgeri importante de gaz şi declanşarea incendiului, care pune în pericol rezervoarele din apropiere.

În acest timp, în hala de încărcare se aflau 4 persoane, care au fost grav rănite, dar şi 400 de butelii încărcate cu GPL. Ca urmare a defecţiunii tehnice, instalaţia de alimentare cu GPL nu se opreşte automatizat, iar personalul de pe locul de muncă este surprins în interiorul halei, existând riscul permanent de producere a unei deflagraţii dezastruoase pentru vecinătăţi şi riscuri deosebite pentru pompierii sosiţi la faţa locului. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului, salvarea celor 4 persoane, care au suferit arsuri grave pe suprafaţa corpului, dar şi pentru înlăturarea pericolului de extindere a incendiului la vecinătăţi, vor interveni echipaje de stingere a incendiului, echipaje de căutare – salvare, echipaje SMURD, un echipaj de cercetare chimică, dar şi grupa operativă a inspectoratului, formate din 30 de pompieri, 5 autospeciale cu apă şi spumă, 2 ambulanţe SMURD şi 2 autospeciale de transport.

Prezentând risc de explozie şi incendiu, acest obiectiv se află permanent în atenţia pompierilor din cadrul ISU „Drobeta” al judeţului Mehedinţi, care, anual, execută controale privind respectarea legislaţiei privind prevenirea incendiilor, dar şi exerciţii, prin care se urmăreşte verificarea capacităţii de răspuns a forţelor de intervenţie din cadrul I.S.U. „Drobeta” al judeţului Mehedinţi, a nivelului de pregătire şi coordonării unitare a acţiunilor de intervenţie cu structurile proprii şi celelalte structuri cu care se cooperează în astfel de situaţii (IJJ Mehedinţi şi IPJ Mehedinţi).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS