17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVenit, evacuat... demolat

Venit, evacuat… demolat

http:http://www.youtube.com/watch?v=lqFcYrRPrxM

Ieri, 36 de persoane de etnie romă, care îşi ridicaseră case fără autorizaţie în zona Făcăi, au fost evacuate de Primăria Craiova, iar locuinţele au fost puse la pământ de buldozere. Din cauza numărului mare de persoane luate în vizor de autorităţi, la acţiune au participat zeci de poliţişti locali, mascaţi, angajaţi ai Regiei de Administrare a Domeniului Public, furnizori de utilităţi şi cadre medicale, gata să intervină în caz de leşin al romilor.
La ora 7.00, poliţia, care încercuise perimetrul, supraveghea familiile de romi în timp ce acestea îşi strângeau lucrurile din case. Puradeii priveau cuminţi acel du-te vino al pirandelor încărcate cu haine şi vechituri de prin camere. Împărţiţi teritorial între Podari şi Craiova de canalul din zonă, romii trăiau stări diferite. Cei mai gălăgioşi dintre ei erau cei care îşi construiseră case pe teritoriul comunei Podari, deci nu puteau fi demolaţi de Primăria Craiova. Cum nu au ştiut acest lucru de la început, romii de aici au început să-şi plângă de milă, să arate presei rudele schiloade şi sărăcia în care trăiesc. „Am cinci copii, unde să mă duc? Am o fată de 19 ani care nu vede, nu vorbește, are picioarele strâmbe. Am buletin de oraș, am primit ieri (miercuri -n.r.) somația că ne demolează. Nu am serviciu, nu am ajutor, strâng bidoane să fac un ban, o să rămânem pe drum. Primarul ne-a zis acum doi ani să rămânem aici, că suntem săraci“, striga o femeie în timp ce trăgea de hainele de pe ea. Când a auzit că nu poate fi demolată, s-a liniştit, dar a fost luată în primire de angajaţii de la Protecţia Copilului, care i-au cerut actele copiilor. Vestea că nu pot fi demolaţi de Primăria Craiova i-a adunat pe romi pe marginea canalului de unde priveau, liniştiţi, peste „graniţă“, buldozerele care muşcau din casele vecinilor ghinionişti de pe teritoriul Craiovei. Împăcaţi cu soarta sau de frica mascaţilor, aceştia au golit repede casele care au fost puse la pământ în câteva minute. Directorul Poliţiei Locale Craiova, Octavian Mateescu, a declarat că persoanele evacuate nu aveau forme legale şi îi deranjau pe vecini.
„Am intervenit să demolăm aceste case construite fără forme legale și în mod abuziv pe terenul primăriei. Am identificat 36 de persoane, 14 minori, dintre acestea nici una nu are documente de Craiova. Au domiciliile în Segarcea, Coțofeni, Măceșu de Sus, Caracal. Am luat legătura cu poliția națională și vor fi îndrumați să se întoarcă în localitățile de domiciliu. Acești oameni stăteau aici de doi ani, timp în care au construit mai multe clădiri“, a spus Mateescu. Romilor demolaţi li se dusese „faima“ în zonă. „Făceau mereu scandal, plecau la furat, îşi trimiteau copiii la cerşit. Am îndurat, pentru că ne era frică de ei“, a spus una dintre vecine, care privea satisfăcută casele demolate. Minorii descoperiţi în urma acţiunii au fost luaţi în evidenţă de autorităţi, care vor monitoriza situaţia lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS