14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCu urechea către cosmos

Cu urechea către cosmos

Imaginaţi-vă un loc unde, chiar dacă aţi vrea, nu aţi putea să vă porniţi telefonul mobil. Aici nu există conexiune wi-fi pentru internet, nu există radio, pur şi simplu nu există nici un fel de instrumente electronice care pot emite orice fel de semnal, relatează lastampa.it.
Cu alte cuvinte, aici domneşte liniştea mormântală a preistoriei. Această oază de linişte, care se întinde pe o suprafaţă de 33.800 de kilometri pătraţi (aproximativ 13.000 de mile pătrate) se află în statul american West Virginia, între localităţile Green Bank şi Sugar Cove. Aici, este cel mai mare radiotelescop mobil din lume (proporţiile antenei: 100 x 110 m), Robert C. Byrd Green Bank Telescope, aparţinând Green Bank Observatorium.
La începutul anilor ‘50, autorităţile americane au decis să construiască un radiotelescop enorm, care urma să capteze semnalele venite din univers. Practic, avem de-a face cu o ureche enormă îndreptată spre galaxiile cele mai îndepărtate, pentru a le recepţiona sunetele şi pentru a le studia transformarea. Pentru a veni în ajutorul oamenilor de ştiinţă chemaţi să îl administreze, în 1958, Comisia Federală de Comunicare a decis crearea unei zone liniştite -„quiet zone“-  în jurul aparatului. Nici un zgomot nu e permis, mai ales cele produse de instrumentele electronice, pentru a nu afecta „ascultarea“ universului. Una peste alta, în 1958, această interdicţie nu însemna cine ştie ce. West Virginia este o zonă rurală chiar şi acum, ca să nu mai vorbim de acele vremuri. Tot ceea ce se poate vedea în jurul telescopului sunt vacile aflate la păscut, iar acestea nu au nevoie să îşi trimită mesaje prin smartphone. Între timp însă, tehnologia a făcut paşi giganici, care i-ar ajuta pe localnicii din zonă să dezvolte zona. Telescopul este însă tot acolo, interdicţia a rămas valabilă, Green Bank a devenit cel mai liniştit loc din Statele Unite.
Potrivit directorului Observatorului, această linişte s-a dovedit o adevărată mană cerească, punct de vedere împărtăşit şi de directorul executiv, Michael Holstine: „Ascultăm galaxiile, nu doar galaxia noastră şi, în acest fel, înţelegem cum s-au format. Am reuşit să auzim ceea ce s-a întâmplat acum 14 miliarde de ani, imediat după Big Bang. Avem nevoie de un loc liniştit, pentru a reuşi să recepţionăm toate semnalele care sosesc din univers, iar Green Bank este cel liniştit loc din ţară“. Entuziasmul oamenilor de ştiinţă este împărtăşit şi de localnici. Este şi cazul lui Bob Sheets, care şi-a petrecut toată viaţa pe aceste meleaguri şi lucrează ca învăţător. „Multe persoane sunt fericite că nu pot să îşi pornească telefonul mobil. Reduce nivelul de stres“, a spus acesta. Bob Earvine, managerul singurului supermarket din zonă, este şi mai profund: „V-aţi uitat în jurul vostru? Dacă acest observator nu ar exista, nu am exista nici noi. Ce alte oportunităţi de lucru ar mai fi? Faptul că trebuie să ne închidem telefonul mobil este cel mai mic preţ pe care trebuie să îl plătim“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS