17.9 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBulgaria: Rezultate oficiale înregistrate la alegerile parlamentare de duminică

Bulgaria: Rezultate oficiale înregistrate la alegerile parlamentare de duminică

Partidul de centru-dreapta GERB a câştigat alegerile parlamentare desfăşurate duminică în Bulgaria, obţinând 30,56 % din voturi, potrivit rezultatelor oficiale finale comunicate aseară de către Comisia Electorală Centrală de la Sofia. Potrivit agenţiei de presă Agerpres.ro, Partidul Socialist Bulgar (BSP) s-a clasat pe poziţia a doua, cu 26,65% din voturi, fiind urmat de Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS, a minorităţii turce) – 11,22% şi Partidul naţionalist Ataka, cu 7,31%.

Comisia Electorală Centrală a publicat şi lista cu numele deputaţilor din noul parlament: GERB va avea 97 locuri, BSP – 84, DPS – 36 iar Ataka – 23. Distribuţia locurilor face foarte grea formarea unei alianţe de guvernare pentru că este aproape exclus că primele două partide să alcătuiască o alianţă, precum şi etnicii turci să ajungă la un acord cu ultranaţionaliştii. DPS a anunţat deja că nu va intra în alianţe nici cu GERB şi rămâne varianta ca GERB să facă o coaliţie cu Ataka sau BSP să se alieze cu DPS. Ambele alianţe strâng însă exact 120 din cele 240 de voturi, iar pentu alegerea unui guvern sunt necesare cel puţin 121 voturi.

Preşedintele bulgar, Rosen Plevneliev, a anunţat ieri că va invita cele patru partide parlamentare la consultări vineri, 17 mai, când va fi stabilită şi data convocării primei şedinţe a noului parlament bulgar, rezultat din alegerile de duminică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS