19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Muncii, marcată în România şi în lume

Ziua Muncii, marcată în România şi în lume

Ziua Internaţională a Muncii este marcată astăzi în mai multe ţări din lume, inclusiv în România. Google a afişat un logo special dedicat acestei zile – desenul, care apare sub forma unei animaţii, prezentând cinci persoane care muncesc.

Potrivit Mediafax.ro,  Ziua Muncii îşi are originea în anul 1886 când, în Statele Unite, când Federaţia Sindicatelor din Statele Unite şi Canadei (precursoarea Federaţiei Americane a Muncii) s-a întrunit, iar George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor şi Tâmplarilor, a iniţiat introducerea unei rezoluţii care stipula ca „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la şi după 1 mai 1886”, sugerându-se organizaţiilor muncitoreşti respectarea acesteia. La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, rezultatul fiind acela că circa 35.000 de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului. Federaţia Americană a Muncii a renunţat însă la sărbătorirea muncii pe la data de 1 mai, celebrând în schimb Labor Day („Ziua Muncii”), anual, în prima zi de luni a lui septembrie.

Zi liberă în lume de 1 Mai

Ziua Muncii este marcată la nivel internaţional pe 1 mai, după ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă, astfel că în majoritatea ţărilor vest-europene, ziua de 1 mai este zi liberă.

În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice. După revoluţia din decembrie 1989, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 Mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi propagandistice, însă a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.

Anul acesta, Guvernul a decis ca zilele de 2 şi 3 mai să fie declarate drept zile libere pentru salariaţii din sectorul public, pentru ca ziua de 1 Mai să fie legată de Sărbătoarea de Paşte, din 5 mai.

Printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii la data de 1 mai se numără şi Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru sau Hong Kong.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS