12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Muncii, marcată în Europa prin mitinguri şi proteste

Ziua Muncii, marcată în Europa prin mitinguri şi proteste

Zeci de mii de persoane au participat astăzi în numeroase ţări europene, la mitinguri organizate de Ziua internaţională a Muncii, oamenii denunţând austeritatea şi rata ridicată a şomajului, informează Mediafax.ro. În acest context, Papa Francisc a pledat pentru „dreptate socială” şi „eliminarea sclaviei” în ţări sarace.

În Grecia, Ziua Muncii a fost marcată printr-o grevă generală şi prin proteste faţă de măsurile de austeritate, la care au participat aproximativ 13.000 de persoane, la Atena şi Salonic. „Centrul” manifestaţiilor a fost Piaţa Syntagma din Atena, unde Frontul de Luptă al Muncitorilor (PAME), apropiat de Partidul Comunist (KKE), a reuşit să mobilizeze 4.000 de oameni.

Mii de persoane au defilat şi în Franţa, la Paris, la apelul formaţiunii populiste Frontul Naţional (FN). La miting a fost prezentă şi Marine Le Pen, liderul formaţiunii, care a declarat că Franţa este „închisă în tenebrele Europei”.

În Spania, unde rata şomajului a atins nivelul-record de 27%, principalele două sindicate, CCOO şi UGT, au organizat aproximativ 80 de mitinguri în întreaga ţară.

În Croaţia, circa 20.000 de persoane au protestat astăzi la Zagreb, cu ocazia zilei de 1 Mai, împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului de centru-stânga, care nu au permis o redresare a economiei croate.

În Turcia, zece persoane au fost rănite, iar aproximativ 20 au fost reţinute în timpul violenţelor izbucnite în Istanbul, cu ocazia zilei de 1 Mai. Mii de manifestanţi au încercat să pătrundă în zona Pieţei Taksim, dar au fost opriţi de cei aproximativ 22.000 de poliţişti mobilizaţi cu ocazia mitingului.

Manifestaţii împotriva austerităţii şi şomajului au avut loc şi în Ungaria, Italia, Republica Cipru, Polonia şi Portugalia.

Suveranul Pontif  a făcut apel la „dreptate socială”

Papa Francisc a făcut apel astăzi, cu prilejul Zilei Muncii, la toţi liderii politici să facă tot ce pot pentru a crea locuri de muncă, apreciind că şomajul este rezultatul unei gândiri economice „în afara regulilor dreptăţii sociale”, informează Agerpres.ro citând agenţia France Presse. „Fac apel la politicieni să facă tot posibilul pentru a relansa piaţa muncii”, a spus Suveranul Pontif în faţa miilor de credincioşi care au asistat la audienţa sa săptămânală din Piaţa Sfântul Petru.

„Munca ne dă demnitate. În schimb, cei care nu muncesc nu au această demnitate. Dar sunt mulţi cei care vor să muncească şi nu pot. Când societatea este organizată în aşa fel încât nu toţi au posibilitatea de a munci, această societate nu este dreaptă”, a afirmat Papa Francisc la slujba de la reşedinţa din Santa Marta. „Demnitatea ne-o dau puterea, banii, cultura? Nu! Demnitatea ne-o dă munca!” şi o muncă demnă, pentru că astăzi multe „sisteme sociale, politice şi economice au făcut o alegere care înseamnă exploatarea persoanei”, a mai spus Suveranul Pontif, citat de Radio Vatican.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS