14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn pic de alinare pentru oamenii străzii

Un pic de alinare pentru oamenii străzii

http:http://www.youtube.com/watch?v=ZFz2UogxKL4

49 de persoane aşteaptă Sfintele Sărbători Pascale nu alături de familie, ci într-un adăpost pentru oamenii fără locuinţă

Se apropie Sărbătorile Pascale şi fiecare dintre noi îşi face planuri cum să-şi petreacă timpul liber alături de familie şi prieteni. În Craiova, însă, există sute de persoane care vor petrece Paştele în stradă, neavând o locuinţă. Câteva zeci dintre acestea şi-au găsit un acoperiş deasupra capului pentru o perioadă determinată la Centrul social pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile“ din Craiova, patronat de Mitropolia Olteniei prin Asociaţia Vasiliada. „Avem o capacitate de 52 de locuri, iar în momentul de faţă avem 49 de beneficiari. Trei sferturi dintre persoanele pe care le avem în îngrijire sunt tineri care au părăsit sistemul instituţionalizat şi care au ajuns în stradă. În afară de aceştia, mai oferim asistenţă, masă şi adăpost pentru trei femei abuzate şi copiii lor. O altă categorie aflată în nevoie, fără un adăpost sau ajutor, este cea a vârstnicilor cărora nepoţii sau rudele îndepărtate le-au luat casele şi i-au dat afară fără nici o milă. Tocmai de aceea, vrem să oferim o bucurie acestor oameni, care vor primi în ziua de Paşte bucate tradiţionale specifice unei astfel de sărbători: drob, cozonac, ouă încondeiate etc. Nici Iepuraşul de Paşte nu va lipsi în acest an, fiecare beneficiar va primi plase cu dulciuri şi cadouri din partea noastră“, a precizat Tamara Piele, asistent social la Centrul social pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile“.

Aşteaptă un copil în adăpostul pentru oamenii străzii

La cei 19 ani abia împliniţi, Andrei, un tânăr crescut pe stradă de la vârsta de opt ani, aşteaptă să i se nască un copil. Nu are casă, nu are pe nimeni să îl ajute, iar responsabilitatea de a deveni tată îl macină. Este de loc din Constanţa. Tovarăşa sa de viaţă se află în aceeaşi situaţie ca şi el, este locatară a Centrului pentru persoane fără adăpost. „Am plecat de acasă când eram copil, sătul de bătăile tatălui, care are probleme cu alcoolul. Mama, săraca, nu are nici o vină, însă nu l-a putut schimba, nu a avut nici o putere asupra lui. Am decis să iau viaţa în piept şi să mă descurc singur. Am stat o perioadă în centre de plasament, am locuit pe stradă, am fost luat de poliţie şi dus iar în centre. Asta până am împlinit 18 ani şi am fost nevoit să părăsesc centrul de plasament. Am ajuns dintr-o întâmplare în Craiova. Am adormit într-un tren… Am fost trezit de controlor şi dus de poliţie la Copiii Străzii, iar de acolo am ajuns aici. Pe soţia mea am cunoscut-o în acest adăpost. A fost un copil părăsit, crescut prin leagănele de copii. Povestea ei este şi mai tragică. A crescut mulţi ani pe străzi, prin scările blocurilor. Vreau doar să găsesc un loc de muncă, să reuşesc să pun nişte bani de-o parte ca să pot oferi fetiţei mele cele necesare“, a povestit Andrei Popa.

Îşi doreşte doar să trăiască

Şi povestea Mihaelei Valas este cutremurătoare. La cei 52 de ani, femeia speră doar ca Sfintele Sărbători să îi aducă sănătate, nimic mai mult. În urmă cu aproximativ un an, a fost diagnosticată ca având cancer, iar în prezent se află în plin tratament. Femeia susţine că „sistemul“ este de vină pentru situaţia în care se află. „În 1993 am fost dată afară de la serviciu. După o perioadă am rămas şi fără apartament. Am fost nevoită să îl vând din cauza datoriilor. Au urmat ani grei, în care am luptat pentru supravieţuire. Am căutat tot timpul să găsesc ceva de muncă, am avut grijă de bătrâni, am încercat din răsputeri să nu ajung în stradă. Mai trist este faptul că în situaţia mea se află milioane de români. Acum mă lupt cu cea mai gravă situaţie din viaţa mea: două tumori şi un cancer. Nu am fost operată, medicii au decis că este o operaţie mult prea complicată şi este mai bine să fiu ţinută sub supraveghere. Fac tratament cu citostatice, iar Paştele nu vreau să îmi aducă altceva decât viaţă. Prin asta am spus tot“, a mărturisit femeia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS