Ministerul Afacerilor Externe marchează, astăzi, intrarea în vigoare a Convenţiei privind Interzicerea Armelor Chimice. „Îmi face plăcere să menţionez împlinirea, la 29 aprilie 2013, a 16 ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei privind Interzicerea Armelor Chimice, unul dintre cele mai importante instrumente juridice internaţionale din domeniul dezarmării şi neproliferării armelor de distrugere în masă, fiind unicul tratat care prevede obligaţia distrugerii categoriei armelor chimice, cu un mecanism consolidat de control şi verificare”, a declarat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.
Şeful diplomaţiei române a subliniat faptul că România şi-a îndeplinit cu rigoare obligaţiile de stat-parte la acest instrument internaţional, iar toate cele 14 inspecţii internaţionale ale Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), desfăşurate din 1997 până în prezent, la platformele chimice din România, au confirmat pe deplin această evaluare. Ministrul Titus Corlăţean apreciază că statele părţi în prezent la convenţie trebuie să continue eforturile diplomatice pentru a convinge cele 8 state care nu au ratificat acest tratat internaţional, că este momentul să se angajeze în realizarea obiectivelor şi scopurilor acestuia prin semnarea şi, ulterior, ratificarea sa.
Pentru marcarea acestei zile, Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor (ANCEX), a organizat un seminar tematic dedicat companiilor româneşti care desfăşoară activităţi declarabile şi inspectabile sub egida OIAC. La seminar participă şi Deva Hupaylo, directorul Unităţii Verificări Industriale din cadrul OIAC.