5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacultatea de Drept, la marea inaugurare

Facultatea de Drept, la marea inaugurare

http:http://www.youtube.com/watch?v=tNFsC1bUWdU

Academicieni, profesori universitari din ţară şi din străinătate, politicieni, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, dar şi autorităţi locale au participat vineri la inaugurarea noului sediu al Facultăţii de Drept din Craiova, construit în campusul de la Mecanică, cu fonduri europene.

Festivitatea a avut loc în faţa noii clădiri, în care studenţii şi cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea de mai bine de o lună. Proiectul în valoare de 12 milioane de euro a fost iniţiat chiar de rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr Dan Claudiu Dănişor în 2009, pe atunci decan al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din Craiova. Povestea noului sediu a fost astfel aflată din primele cuvinte ale deschiderii oficiale.
„O firmă de consultanţă din Marea Britanie ne-a deschis ochii asupra accesării fondurilor europene. Am reuşit să depunem primul proiect pe POR din zona Olteniei pe axa de dezvoltare a campusurilor. În 2009, am semnat contractul de finanţare, care se ridica la aproape 12 milioane de euro, în 2010, am început această lucrare şi azi am reuşit să o finalizăm. Este o clădire care aduce Facultatea de Drept în topul facultăţilor din ţară prin prisma bazei materiale, nu numai a cadrelor didactice şi a studenţilor“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, în deschiderea festivităţii de inaugurare. Designul clădirii a fost realizat de tânărul arhitect Mihai Trif, care a precizat că „amplasarea construcţiei a fost o provocare pentru că trebuia să se integreze într-un ţesut urban deja coagulat“.

Dreptul este doar începutul

Potrivit rectorului Universităţii din Craiova, noul sediu al Facultăţii de Drept este doar începutul atragerii fondurilor europene pentru învăţământul superior local. Se anunţă şi alte investiţii de acest fel. „Cu sprijinul ADR-ului şi al ministerului suntem în faza de evaluare a unui proiect de modernizare a unui cămin din Campusul de la Mecanică. Vom construi şi o aulă a Facultăţii de Mecanică mai mare decât cea de la Drept, care va avea aproximativ 600 de locuri, şi vom reface toată infrastructura din acest campus, din nou pe fonduri europene. Mai avem încă unul la Facultatea de Sport şi sper să reuşim să-l facem şi pe acela. Există speranţe de la directorul ADR, Marilena Bogheanu“, a mai prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor. Tot pe fonduri europene, Universitatea din Craiova va avea un centru de formare continuă la Drobeta Turnu Severin. Proiectul, în valoare de 3,5 milioane de euro, a fost respins iniţial, însă a fost depus din nou, iar semnalele sunt pozitive, după cum anunţă oficialii învăţământului superior din Craiova.

Ministerul a promis creşterea autonomiei universitare

Noul sediu al Facultăţii de Drept care dispune nu numai de săli moderne de curs, ci şi de dotări care au în vedere petrecerea timpului liber, cum ar fi terase sau baze sportive, a fost apreciat de toţi participanţii. Cu acest prilej, ministrul delegat al Ministerului Educaţiei, Mihnea Costoiu, prezent la eveniment, a apreciat că „pentru a încuraja astfel de proiecte este nevoie de creşterea autonomiei universitare“. „Suntem într-o perioadă de schimbări şi cel mai important într-o lume a schimbărilor este încercarea de a orândui gândirea şi valoarea şi cred că este rostul învăţământului în această perioadă în care România şi-a pierdut orânduirea să ne ajute să o refacem. Ministerul trebuie să întărească autonomia universitară. Numai o universitate autonomă şi o facultate puternică dezvoltă proiecte de acest tip. Doar autonomia poate să ne ducă acolo unde ne este locul în sistemul de învăţământ european, cât mai sus“, a spus Costoiu. Reprezentantul ministerului a oferit la finalul discursului şi o icoană pentru noul sediu al facultăţii.

S-a predat ştafeta noii generaţii

Odată cu inaugurarea noii clădiri a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, academicianul Ion Dogaru, care a şi înfiinţat instituţia de învăţământ superior în urmă cu 22 de ani la Craiova, a predat ştafeta tinerei generaţii. „Acum, când se împlinesc 23 de ani de la înfiinţarea învăţământului juridic la Craiova şi 22 de la înfiinţarea Facultăţii de Drept, inaugurarea noului sediu constituie un prilej pentru generaţia specialiştilor octogenari de a preda simbolic ştafeta corpului profesoral şi studenţilor cu dreptul viitorului, pentru viitorul dreptului. Urmează ca finalitatea să o rezolvaţi“, a spus Ion Dogaru. Un cadou simbolic a fost dat şi din partea Academiei Române. Secretarul general Ioan Păun a oferit rectorului Universităţii din Craiova o publicaţie recentă „1948 – Marea dramă a Academiei Române“, cu precizarea că „în anul menţionat în titlul volumului au dispărut 113 academicieni. Din acel moment s-a strâmbat şi dreptul românesc“. Mesajul transmis pentru noua generaţia a fost de a îndrepta sistemul.

Nicolas Queloz, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

Festivitatea de inaugurare a culminat cu decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova profesorului Nicolas Queloz de la Universitatea din Fribourg – Elveţia, specialist în drept penal, criminologie şi politici penale, care predă şi studenţilor craioveni. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS