5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRepublica Moldova: Marian Lupu, demis din funcţia de preşedinte al Parlamentului - UPDATE

Republica Moldova: Marian Lupu, demis din funcţia de preşedinte al Parlamentului – UPDATE

UPDATE (19:25) Marian Lupu, demis astăzi prin votul legislativului din funcţia de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova a apreciat că Parlamentul „nu mai este funcţional” în noile condiţii, informează Agerpres.ro. „Din acest moment s-a creat o situaţie foarte periculoasă pentru că Parlamentul nu mai este funcţional. În aceste condiţii, colegii nici nu s-au gândit ce fac. Au dat dovadă de lipsă totală de profesionalism”, a declarat Lupu în cadrul unei conferinţe de presă. El a explicat că potrivit legislaţiei, după demiterea sa din funcţia de preşedinte, Parlamentul nu mai poate activa, deoarece nimeni altcineva nu are împuterniciri ca să conducă şedinţele şi să semneze legi. Potrivit lui Lupu, toate legile care vor fi votate de parlament vor fi ilegale.

El a mai declarat că votul de astăzi reprezintă încă un pas spre alegeri anticipate, deoarece, potrivit Constituţiei, în cazul blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve parlamentul.

Totodată, el a declarat că perpetuarea crizei politice afectează parcursul european al Republicii Moldova, în contextul în care această ţară îşi propunea să semneze, până la sfârşitul anului, acordul de asociere la Uniunea Europeană.


(17:28) Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a fost demis astăzi din funcţie cu 76 voturi, în urma unui vot secret organizat la propunerea opoziţiei comuniste, informează Agerpres.ro.

Deputaţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) au cerut ca proiectul privind revocarea din funcţie de preşedintelui Parlamentului să fie inclus pe ordinea de zi a şedinţei Legislativului, relatează Mediafax.ro citând PRO TV Chişinău. În acest context, liderul grupului parlamentar al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Valeriu Streleţ, i-a sugerat lui Marian Lupu să se gândească să îşi depună demisia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS