10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi criterii de admitere la facultate

Noi criterii de admitere la facultate

Ministerul Educaţiei impune un nou criteriu de admitere la facultate. Notele de la examenul de bacalaureat sau cele de la concursul scris nu sunt singurele rezultate care vor face departajarea candidaţilor. Facultăţile pot lua în calcul şi notele obţinute de fiecare absolvent de liceu pe perioada studiilor.

Modificările privind admiterea în învăţământul superior au apărut cu doar două luni şi jumătate înainte de începerea concursului de selecţie. Prevederea a fost publicată şi în Monitorul Oficial din 18 aprilie, dar, până în acest moment, centrele universitare nu au luat o decizie în acest sens.
Reprezentanţii Universităţii din Craiova spun că în privinţa facultăţilor existente s-au discutat şi s-au aprobat criteriile principale de admitere, dar nu exclud posibilitatea de a pune în aplicare şi recomandarea ministerului. „Anul trecut a fost interzis prin ordin de ministru să se ia în calcul mediile din perioada liceului. Acum s-a revenit asupra deciziei. La Universitate am cam decis criteriile de admitere, dar apărând noul ordin este posibil să le rediscutăm şi să luăm în discuţie şi rezultatele din anii de studii, dar într-un procent rezonabil, de 20-30%, astfel încât să nu afecteze foarte mult ordinea candidaţilor“, a precizat prof. univ. dr. Cezar Spânu, prorector pentru Programe de studii şi inserţie profesională. Din experienţa anilor anteriori se ştie că rezultatele din anii de studiu cresc punctajul de admitere. Părerile elevilor sunt împărţite pe acest subiect. Mulţi spun că, la o departajare, media de la clasă nu poate fi cel mai bun criteriu. „Nu ştim cum vor fi folosite aceste note din timpul anilor de liceu. Dacă se ajunge la baraj şi se ia în calcul această notă, poate fi un criteriu care să dezavantajeze un candidat. Cel mai corect ar fi un scurt test de verificare a pregătirii“, a spus Alexandra Iacov, elevă a Colegiului Naţional „Elena Cuza“ din Craiova.
 
Examenul scris, sub semnul întrebării

Retuşurile aduse de Ministerul Educaţiei pot atrage la Craiova şi alte modificări. Conducerea Universităţii spune că în acest an s-a decis să se susţină examen de admitere la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, dar şi probe eliminatorii pentru specializările vocaţionale. Există însă discuţii pentru a avea probe scrise şi la specializări din domeniul tehnic. „Avem în discuţie reintroducerea examenului de admitere şi la câteva specializări mai căutate, din domeniul ingineriei, cum ar fi calculatoarele. Nu s-a luat însă nici o decizie clară. Certă pentru anul acesta este păstrarea testului-grilă la Facultatea de Drept şi a probelor practice de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi de la Departamentele de Artă şi Muzică ale Facultăţii de Litere“, a precizat prorectorul Cezar Spânu.

Reorganizarea nu va afecta admiterea

Pe lângă ordinele de ministru, la nivelul învăţământului superior apar şi alte modificări, ca efecte ale procesului de reorganizare internă a centrelor. Universitatea din Craiova a început acest procedeu, comasând în primă etapă Facultatea de Ştiiinţe Sociale cu Facultatea de Drept. Nu sunt excluse alte decizii de acest gen cu puţin timp înainte de a începe concursul de admitere. Profesorii universitari dau însă asigurări că absolvenţii de liceu nu vor fi bulversaţi de acest procedeu atunci când vor avea de ales specializările pentru licenţă, master sau doctorat. „Când vin să se înscrie pentru admitere se adresează Universităţii. Universitatea este singura instituţie care organizează programe de licenţă, de master şi de doctorat. Facultăţile sunt doar nişte structuri administrative care pot fi reorganizatre oricând. Admiterea se dă pe domenii de licenţă acreditate de Universitate. Studenţii vor fi îndrumaţi spre locurile unde se vor face înscrierile. Acestea nu se derulează la o facultate, ci într-un birou al Universităţii din Craiova. Avem şi experienţa din 2011, când au fost desfiinţate din punct de vedere administrativ patru facultăţi şi nu au fost probleme la admitere. Să vină cât mai mulţi că au unde să se înscrie“, a mai spus prorectorul pentru programe de studii. Conducerea Universităţii din Craiova a precizat că locaţiile unde se vor face înscrierile pentru fiecare program de studii universitare se vor comunica candidaţilor prin toate mijloacele de informare, în perioada desfăşurării admiterii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS