17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuzeul de Artă din Craiova a câştigat la CAB procesul privind lucrarea lui Brâncuşi "Domnişoara Pogany"

Muzeul de Artă din Craiova a câştigat la CAB procesul privind lucrarea lui Brâncuşi „Domnişoara Pogany”

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa a anunţat astăzi că Muzeul de Artă din Craiova a câştigat şi la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) procesul în care lucrarea lui Constantin Brâncuşi „Domnişoara Pogany”, aflată în proprietatea instituţiei din Bănie, a fost revendicată în instanţă de către moştenitoarea fostului proprietar al sculpturii. Prioteasa a precizat că mai există o cale de atac şi împotriva acestei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Potrivit soluţiei pronunţate de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, decizia instanţei poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare. „Respinge apelul ca nefondat. Obligă apelanta la plata sumei de 7.440 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către intimatul Muzeul de Artă Craiova. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pronunţată în data de 19 aprilie 2013. Întrucât Muzeul de Artă Craiova a obţinut în instanţă şi plata cheltuielilor de judecată, instituţia consiliului judeţean, care a alocat bani pentru plata onorariului avocaţilor, va recupera o parte din aceşti bani.

Lucrarea „Domnişoara Pogany” este una dintre cele şase opere ale lui Constantin Brâncuşi deţinute de Muzeul de Artă din Craiova. Aici sunt expuse lucrările „Cap de Copil”, „Orgoliu”, „Coapsa”, „Sărutul”, „Vitellius” şi „Domnişoara Pogany”, precum şi şase obiecte care au aparţinut marelui sculptor – Aparat de Fotografiat, Creion, Cutie, Ecorşeu, Scaun Colţar şi Scrisoare.


Alte articole legate de acest subiect:

Domnişoara Pogany, revendicată
Brâncuşi, vânat cu documente false
CJ Dolj a trădat-o pe „Domnişoara Pogany“
Pogany, la Parchet
Domnişoara Pogany, apărată cu 10.000 de lei
Scandal pe Pogany şi centura Băileştiului
„Domnişoara Pogany“, câştigată de Muzeul de Artă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS