20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnvins de tabăra Olguţei Vasilescu, Prioteasa demisionează din fruntea PSD Dolj

Învins de tabăra Olguţei Vasilescu, Prioteasa demisionează din fruntea PSD Dolj

http:http://www.youtube.com/watch?v=TrSJgiqUOzI

S-a spart buba în PSD Dolj. Dacă până acum cele două tabere din organizaţie, cea a lui Ion Prioteasa, preşedintele în exerciţiu, şi a cea a Olguţei Vasilescu, nu se atacau public, de ochii lumii mimând înţelegerea la tăierile de panglică, Ion Prioteasa a declarat ieri că demisionează de la vârful PSD Dolj, acuzând jocurile de culise ale noii echipe care l-a vorbit de rău la Bucureşti. Anunţul a fost făcut în timp ce, după luni de pauză, la fântânile din centrul Craiovei se auzea Andrea Bocelli cu melodia „Time to say goodbye“ (A venit vremea să spui adio).

Nu este nici un secret că de un an între taberele conduse de Ion Prioteasa, preşedinte al PSD Dolj şi al Consiliului Judeţean Dolj, şi de Olguţa Vasilescu, mai nou preşedinte PSD Craiova şi primar al municipiului, s-a dus o luptă de gherilă. Chiar dacă au încercat să mascheze conflictul mocnit din sânul organizaţiei, afişându-se împreună la diferite evenimente, zâmbindu-şi condescendent, în realitate, cele două tabere şi-ar fi înfipt cu plăcere cuţitul în spate una alteia. Odată ajunsă primar, Olguţa Vasilescu a dorit să pună mâna pe putere în filiala judeţeană. Pe toată puterea. Profitând de influenţa pe care o are la Bucureşti şi de trecerea la primul-ministru şi preşedintele PSD, Victor Ponta, Olguţa a tras sforile să-l mazilească pe Ion Prioteasa şi să-l impună în fruntea PSD Dolj pe fostul ei coleg din parlament, Claudiu Manda, în prezent deputat de Dolj. Scandalurile din sânul PSD Dolj nu i-au fost deloc străine lui Ponta, de aceea data alegerilor pentru organizaţia din Dolj a fost amânată pentru a nu umbri Congresul Naţional, unde trebuia aleasă noua structură de conducere a partidului. Pentru că nu putea să nu ţină cont de performanţele, atât politice, cât şi administrative ale lui Ion Prioteasa, Ponta i-a promis acestuia că îi va acorda sprijin pentru alegerea în funcţia de vicepreşedinte regional. Promisiunile au fost repede uitate în faţa tăvălugului declanşat de echipa Olguţei Vasilescu. Iar rezultatul s-a văzut la congresul de săptămâna trecută, când Ion Prioteasa nu a obţinut funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional, acolo unde a fost îndemnat să candideze împotriva dorinţei sale. Câştigător a fost Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, judeţ unde a candidat Victor Ponta la alegerile parlamentare din 2012. Evident, funcţia de vicepreşedinte regional a fost obţinută de alt candidat, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu. Jocurile politice de la centru, combinate cu setea de sânge a echipei Olguţei Vasilescu au detronat, deocamdată, Doljul în ierarhia importanţei politice din Oltenia.

Surpriza care l-a descumpănit pe Ion Prioteasa

În ciuda luptelor fără menajamente pentru putere din sânul PSD Dolj, Prioteasa a tăcut. Până ieri, când, într-o conferinţă de presă, a făcut un gest fără precedent pentru el. A rupt tăcerea şi a spus ceea ce avea pe suflet. Deşi nu a menţionat nume, atacul a fost îndreptat împotriva echipei Olguţei Vasilescu, pe care a acuzat-o că este ahtiată după putere. Prioteasa şi-a anunţat şi demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene. „Congresul PSD a adus două funcții de vicepreședinte pentru organizația județeană Dolj. Eu nu am câștigat funcția de vicepreședinte pentru care am candidat. Dar era și dificil din punct de vedere tehnic, ca o organizație județeană, indiferent de potențialul ei exprimat la ultimele alegeri locale și parlamentare de anul trecut, dar și în alte împrejurări, să aibă trei vicepreședinți în Biroul Central al PSD. De altfel, ținta mea a fost funcția de vicepreședinte regional, și nu cea de vicepreședinte la nivel național al PSD.
Nu cred că mai este vreo noutate pentru nimeni faptul că în cadrul organizației Dolj a PSD există de mai multă vreme neînțelegeri, disfuncționalități care au slăbit unitatea echipei, discuții transmise și la nivelul conducerii centrale a PSD de către anumite persoane interesate să creeze aparența unor noi centre de putere în filială.
Fac o precizare: primisem acordul conducerii PSD să mă ocup de organizarea Conferinței județene de alegeri, cum era și firesc, având în vedere funcția pe care o dețin. Apoi, principiul «echipa câștigătoare nu se schimbă» evocat duminică seară chiar și de președintele PSD, prim-ministrul Victor Ponta, nu avea cum să fie desconsiderat la Dolj. Surpriza a fost descumpănitoare, în sensul recomandării de a găsi o soluție amiabilă, adică neconvulsivă, prin care să eliminăm posibilitatea depunerii a două candidaturi pentru președinția organizației județene, pentru că exista posibilitatea fracționării acesteia“, a spus Prioteasa.

Prioteasa acuză jocurile de culise, Manda convoacă Biroul Permanent

Fără să pronunţe nume, dar referindu-se la Claudiu Manda, Prioteasa a explicat înţelegerea care se făcuse în partid. „Calea de compromis însemna ca unul să rămână la județ, iar celălalt să candideze la funcția de vicepreședinte pe regiune, cu susținerea deplină a delegaților din Dolj și înțelegerea de rigoare, conform uzanțelor, în astfel de împrejurări. Acesta a fost și motivul pentru care s-a decis amânarea organizării de alegeri la Dolj. Mai clar, având mandatul de vicepreședinte dobândit la Congresul PSD, urma să apar în plenul Conferinței de Alegeri și să renunț la funcția de președinte PSD Dolj, obținută statutar. Ce s-a întâmplat în «laboratoarele strategice» nu am idee, dar știu deznodământul. Nedumerirea mea derivă din faptul că nu știu din care motiv mi s-a recomandat să candidez la funcția de vicepreședinte național, și nu pentru cea la nivel regional. Sunt destule întrebări fără răspuns.
Ceea ce pot să afirm în fața dumneavoastră cu acest prilej este că organizația PSD Dolj, de la alegerile locale din vara anului 2008, când am învins un reprezentant marcant al PDL la funcția de președinte al Consiliului Județean Dolj, până în iarna trecută, la alegerile parlamentare, a obținut sistematic rezultate peste media pe țară a celorlalte organizații social-democrate.
Mai mult, nu mai departe de acum un an, eram considerat președintele de consiliu județean cotat cu cel mai mare grad de încredere (81 la sută) dintre președinții consiliilor județene din țară“, a precizat Prioteasa. Apoi a spus direct. „Practic, de mai multă vreme, a fost declanșată o campanie perfidă de obturare a imaginii mele publice, de desconsiderare a atribuțiilor pe care le aveam, în temeiul statutului partidului, făcându-se resimțite centre de putere la nivelul conducerii organizației județene Dolj, care au procedat, fără nici o consultare colegială, la numiri de oameni în funcții de decizie la nivelul serviciilor deconcentrate, generând confuzie.
În aceste circumstanțe înțeleg să procedez, în singura manieră cu putință, care să evite ruperea organizației județene la a cărei unitate, coerență și forță am participat nemijlocit. De aceea cred că singura soluție, în prezent, este demisia din funcția de președinte al organizației Dolj a PSD, rămânând un simplu membru de partid. O spun cu toată hotărârea că această decizie îmi aparține în exclusivitate. Nu sunt împins sau forțat să iau această decizie și nici nu sunt șantajat sau șantajabil, cum se încearcă a se induce opiniei publice. De asemenea, nu mă duc europarlamentar la Bruxelles, ci rămân președinte al Consiliului Județean Dolj pentru următorii trei ani.
În calitatea mea de președinte al organizației Dolj a PSD, una dintre cele mai puternice la nivelul țării, demisionez din această funcție cu regretele de circumstanță, nedorind să complic jocurile de culise orchestrate de oameni ahtiați de efemera putere politică.
Doresc ca nimeni să nu lege demisia mea din funcția de președinte al PSD Dolj de rezultatul alegerilor din cadrul Congresului partidului.
Contactat telefonic, viitorul preşedinte al PSD Dolj, Claudiu Manda, nu a dorit să comenteze declaraţiile încă şefului său pe linie de organizaţie. „Eu sunt în teritoriu acum şi nu am văzut declaraţiile, deci nu pot comenta. Şi nici nu o voi face decât după ce, cel mai probabil, mâine (astăzi – n.r.), vom convoca Biroul Permanent Judeţean să vedem ce e de făcut“, a spus Manda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS