21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegele Mihai, la un loc cu Tănăsie

Regele Mihai, la un loc cu Tănăsie

Consiliul Local al Municipiului Craiova urmează să decidă, în şedinţa de joi, asupra acordării titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. După cum se menţionează în proiectul de hotărâre, fostului rege al României i se va conferi acest titlu „în semn de recunoştinţă pentru complexa sa personalitate, pentru eforturile întreprinse de-a lungul istoriei pentru a menţine România liberă de orice intervenţie străină, pentru loialitatea pe care a arătat-o poporului român, pentru propriul sacrificiu, pentru toate activităţile şi proiectele sale care au promovat imaginea pozitivă a României în străinătate, au sprijinit cauza persoanelor defavorizate, au încurajat tinerele talente şi spiritul de antreprenoriat românesc şi au reprezentat o punte de legătură între românii din ţară şi cei din afara ei, între trecut, prezent şi viitor şi îndeosebi pentru contribuţia adusă la dezvoltarea oraşului nostru“.
În raportul întocmit de Serviciul Imagine al Primăriei Craiova este menţionată drept contribuţie directă a Majestăţii Sale la dezvoltarea oraşului promulgarea Legilor 131 şi 138 din 1947, prin care a fost reorganizată Filarmonica „Oltenia“ şi înfiinţată Universitatea din Craiova.
După adoptarea acestei hotărâri a consiliului local, Regele Mihai I va intra în panoplia cetăţenilor de onoare ai Craiovei, din care fac parte, printre alţii, Nicolae Romanescu, Elena Farago, Corneliu Coposu, Marin Sorescu, Adrian Păunescu, Ion Oblemenco, Constantin Oţet, Emil Boroghină ş.a. Pe de altă parte, numele Majestăţii Sale va fi trecut în Cartea de Onoare a Municipiului Craiova alături de cele ale boxerului Sorin „Pantera“ Tănăsie şi al fostului prim-ministru Adrian Năstase, doi infractori care şi-au ispăşit deja pedepse în puşcărie, dar pentru care primarul Olguţa Vasilescu nu vrea în ruptul capului să propună retragerea titlurilor de cetăţean de onoare, deşi în Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 292/2010 se menţionează clar la art. 14: „Condamnarea printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă atrage după sine retragerea titlului de Cetăţean de Onoare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS