10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePopulaţia din Bulgaria, înşelată cu 500 de milioane de euro în urma exporturilor ilegale de electricitate

Populaţia din Bulgaria, înşelată cu 500 de milioane de euro în urma exporturilor ilegale de electricitate

Populaţia din Bulgaria a fost înşelată cu cel puţin un miliard de leva (500 de milioane euro), banii fiind folosiţi pentru exporturi ilegale de electricitate în ţările vecine, inclusiv în România, relatează Mediafax.ro. Potrivit unei investigaţii realizate de postul bulgar de televiziune TV7, în intervalul 2008-2013 Bulgaria a exportat 12,8 TWh de electricitate în Macedonia, Serbia, Grecia, Turcia şi România, în baza faptului că a înregistrat surplus, relatează Novinite.

Potrivit acordurilor bilaterale cu operatorii de energie din celelalte state balcanice, compania naţională de electricitate din Bulgaria, NEK, a redirecţionat surplusul de electricitate în străinătate. În conformitate cu aceste acorduri, Bulgaria ar fi trebuit să primească înapoi aceeaşi cantitate de electricitate, fără să fie implicate tranzacţii monetare. Investigaţia de presă a scos la iveală că energia returnată Bulgariei a fost de 12 ori mai mică decât cea exportată, provocând astfel pierderi uriaşe contribuabililor bulgari.

Lohan: Schimburile de energie electrică între România şi Bulgaria s-au derulat legal

Directorul general adjunct al companiei Transelectrica, Octavian Lohan, a declarat pentru Agerpres.ro că schimburile de cantităţi de energie electrică dintre România şi Bulgaria s-au derulat legal, conform legislaţiei în vigoare în România, în baza acordurilor bilaterale încheiate între statele balcanice. „România a încheiat cu Bulgaria acorduri bilaterale privind transferul fizic al unor cantităţi de energie electrică, în cazul unor situaţii excepţionale, din 2006. Acordul României cu Bulgaria este încheiat în baza legislaţiei în vigoare în statul nostru şi aprobat de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie. Potrivit acestor acorduri, statele pot exporta o cantitate de energie de maximum 20 GW, urmând ca schimbul să aibă loc şi în sens invers, adică să fie returnată cantitatea exportată. Cantităţile asigurate sunt fizice, iar schimbul nu poate fi considerat vânzare de energie. Schimburile Bulgariei cu România s-au desfăşurat legal’, a afirmat Octavian Lohan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS