23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateItalia: Giorgio Napolitano, reales în funcţia de preşedinte, a depus jurământul în faţa Parlamentului

Italia: Giorgio Napolitano, reales în funcţia de preşedinte, a depus jurământul în faţa Parlamentului

Preşedintele italian Giorgio Napolitano, în vârstă de 87 de ani, care a fost reales sâmbătă în funcţia de şef al statului, pentru un al doilea mandat, a depus jurământul la ora locală 17:00, în faţa Parlamentului reunit în şedinţă comună la sediul Camerei Deputaţilor, Palatul Montecitorio, relatează Agerpres.ro. Giorgio Napolitano a fost votat de „marii electori”, obţinând 738 de voturi din 1.007 şi este de menţionat faptul că pentru prima dată în istoria Republicii Italiene, preşedintele în exerciţiu este şi preşedintele ales. 

Primul mandat prezidenţial (2006-2013) al lui Napolitano expiră oficial pe data de 15 mai, deci, conform Constituţiei, înainte de a depune jurământul pentru al doilea mandat, şeful statului a trebuit să îşi dea demisia. Pentru începerea oficială a celui de-al doilea mandat al său, Napolitano a optat pentru o ceremonie mult mai simplă şi mai austeră decât aceea care a marcat începutul primului său mandat prezidenţial, în anul 2006.

Preşedintele, deosebit de emoţionat, a ţinut un discurs de învestitură care a durat 40 de minute. În mesajul său, şeful statului italian a făcut apel la sentimentul de responsabilitate din partea tuturor formaţiunilor politice din Italia şi a solicitat un efort comun, necesar în vederea formării unui nou guvern, care va avea sarcina de a scoate ţara din impasul politic în care a intrat după rezultatul incert al alegerilor generale de la sfârşitul lunii februarie, la care nici o coaliţie nu a obţinut majoritatea absolută în cele două camere ale Parlamentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS